Dimitrov: Srbija se meša u unutrašnje poslove Makedonije

Dimitrov: Srbija se meša u unutrašnje poslove Makedonije

Nikola Dimitrov

Prisustvo srpskog obaveštajca i savetnika u ambasadi Gorana Živaljevića u makedonskoj skupštini prilikom nereda u aprilu ove godine primer je mešanja Srbije u unutrašnje poslove naše zemlje, rekao je novi ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

Piše: Bojana Jovanović

„Pokušaću da zatvorim pitanje sa Srbijom bez velikog skandala, ali nije dobar početak sa druge strane. U skupštini je praktično došlo do državnog udara koji je propao. Ne može (vaš predstavnik) biti deo mase koja je ušla u skupštinu, a da tvrdite da se ne mešate u unutrašnje poslove. Plastičniji primer mešanja u unutrašnje poslove jedne zemlje ne postoji. Ja kao diplomata u institucije drugih država ulazim na glavna vrata“, rekao je juče Dimitrov.

Dodao je i da nije dobro da izgradnja novih odnosa sa Srbijom započne skandalima.

Podsetimo, novinari KRIK-a, Nove TV i OCCRP-ja imali su uvid u dokumenta makedonske tajne policije, među kojima su i transkripti prisluškivanih razgovora između pripadnika BIA-e i savetnika u srpskoj ambasadi u Skoplju Gorana Živaljevića i poslanika makedonskog parlamenta i predsednika Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivana Stoilkovića. Makedonska obaveštajna služba navodi da je za prisluškivanje postojao sudski nalog.

U dokumentima piše da su aktivnosti Živaljevića, dugogodišnjeg obaveštajca i savetnika u ambasadi Srbije, postajale više obaveštajne nego diplomatske kako se menjala politička situacija u Makedoniji.

„Prema našim otkrićima možemo zaključiti da je obaveštajac BIA Goran Živaljević u Makedoniji koristio obaveštajne metode koje izlaze van okvira diplomatskog statusa… što dovodi u pitanje legitimnost i legalnost njegovih akcija.“

Podsetimo, Živaljević je bio u makedonskom parlamentu kada je grupa ljudi upala i fizički napala članove opozicionih stranaka, o čemu svedoči i fotografija koja je napravljena te večeri.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, međutim, tvrde da je Živaljević radio svoj posao i izveštavao iz parlamenta.

„Njegov posao je da informiše šta se dešava u Republici Makedoniji. Živaljević je zvanični predstavnik BIA u Makedoniji, on nije tamo ilegalno“, rekao je Dačić.

Služba navodi da prisluškivani razgovori i ostala prikupljena dokumentacija pokazuje da je „uz posredovanje Živaljevića i Stoilkovića u martu 2017. godine, novinar i vojno-politički komentator i član parlamenta iz vladajuće SNS stranke Miroslav Lazanski doveden u Makedoniju sa ciljem da izvede propagandne akcije.“ Cilj je bio, kako se navodi, da se promoviše ruska politika i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, ali i bori protiv ulaska Makedonije u NATO.

Lazanski je novinarima KRIK-a rekao da je u Makedoniji samo radio novinarski posao.

Detalje pročitajte u priči: Lazanski i BIA u „makedonskom scenariju“

1 Comment

  1. drLaki kaže:

    Iz ovoga zakljucujem da u nasu skupstinu moze da udje predstavnik bilo koje ambasade kada hoce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *