Đilas: Sramotno što tužilaštvo sedam godina odlučuje o postupku protiv Popovića

Đilas: Sramotno što tužilaštvo sedam godina odlučuje o postupku protiv Popovića

Dragan Đilas (Foto: mc.rs)

Komentarišući slučaj ministra Nenada Popovića i privatizacije kojom je uništena firma „Minel transformatori“ jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas kaže za KRIK da je sramotno da sedam godina tužilaštvo ne donosi odluku o podizanju optužnice ili odustajanju od istrage protiv Popovića.

Piše: Milica Vojinović

„Nažalost, primera loših privatizacija poput ‘Minela’ ima mnogo. Mnogo ljudi je ostalo bez posla zbog nesposobnosti onih koji su kupili firme ili zbog namernog uništavanja firmi od strane vlasnika“, navodi Đilas za KRIK.

Prema njegovim rečima, deluje da je novac ove firme završio na računima povezanih kompanija.

Konkretan slučaj ima dodatnu težinu jer je kupac ‘Minela’ gospodin Nenad Popović, sadašnji ministar u Vladi Republike Srbije.“

On dodaje i da je posle svega što je KRIK objavio o ministru Popoviću, jasno da „čak i da je radio sve po zakonu, nema kvalitete da bude na takvoj poziciji.“

Podsetimo, Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović privatizovao je fabriku „Minel Transformatori“ 2008, kada je bio narodni poslanik.

On je, kako su otkrili novinari KRIK-a, godinama kršio ugovor o privatizaciji koji je sklopio sa državom. Umesto da u firmu investira sedam miliona evra, što je ugovorom bio obavezan da uradi, Popović je firmu ostavio u milionskim dugovima.

Kada su računi kompanije blokirani zbog nagomilanog duga, izašao je iz vlasništva, a sindikat radnika je protiv njega 2012. godine podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe u privatizaciji.

Uprkos insistiranju Agencije za borbu protiv korupcije koja je godinama vršila pritisak na tužilaštva da ispitaju ovaj slučaj, do danas nije otvorena istraga.

Kako su novinari KRIK-a ranije otkrili, ministar Popović poseduje ofšor kompanije, bogatstvo koje se procenjuje na 100 miliona dolara, a od 2008. godine ima boravište u Švajcarskoj gde plaća poreze. Nakon ovog otkrića ministar je tužio KRIK četiri puta.

Detaljnije čitajte u posebnoj priči.

Pomozite nam da nastavimo da istražujemo imovinu i poslove političara. Podrži KRIK!

Comments are closed.