Đilas o Savamali: Šef smene najmanje odgovoran

Đilas o Savamali: Šef smene najmanje odgovoran

Dragan Đilas (screenshot)

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da je jasno da dežurni šef smene beogradske policije koji je označen kao jedini odgovoran za nepostupanje policije u noći rušenja u Savamali odluku o tome nije mogao da donese sam.

Piše: Bojana Pavlović

Mislim da je svima jasno da je taj čovek najmanje odgovoran. On sam nije doneo odluku da se ne reaguje, kao što nije ni za sve ostalo što je pratilo taj slučaj“, kaže Đilas i dodaje da veruje da se na ovome neće završiti i da će se na kraju otkriti krivci.

Siguran sam da se neće na ovome zaustaviti. Kad-tad će se utvrditi direktna odgovornost onih koji su to organizovali i koji su se postarali da niko ne reaguje. Ne znam da li ćemo baš za vreme ove vlasti saznati ko su bili nalogodavci i počinioci, ali mislim da će se na kraju ipak saznati.“

Osim što je primer pravnog nasillja i suspendovanja države i zakona, slučaj Savamala izazvao je kod građana osećaj nebezbednosti, navodi bivši gradonačelnik.

Bio sam gradonačelnik, znam koliko je teško takve stvari rešiti. Ne možete rušiti bez dozvola makar objekti bili i nelegalni. Kako nekom nešto zasmeta, on dođe i poruši. Nisu to bile samo tri barake, cela država je te noći prestala da postoji.“

KRIK je juče objavio da je Goran Stamenković, šef smene dežurne službe beogradske policije, osumnjičen za nesavestan rad u slučaju Savamala i on je jedina osoba koju Više javno tužilaštvo imenuje u vezi sa ovim slučajem.

Bespravno rušenje privatnih objekata u beogradskoj četvrti Savamala dogodilo se u aprilu 2016. Maskirani muškarci zadržavali su građane sprečavajući ih da vide rušenje. Građani su pozvali policiju koja je odbila da izađe na teren. Zaštitnik građana je tokom kontrole rada policije utvrdio da je naređenje policiji da ne postupa „stiglo sa vrha“.

Godinu i po dana javnost nema odgovore u vezi sa tim ko je čitav događaj organizovao. Izveštaj koji je sastavila policija nije otkrio ništa novo, ali detalji upućuju da su pojedina gradska preduzeća pomogla da se izvede rušenje.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Comments are closed.