Dikić tvrdi da su mu dokazi podmetnuti

Dikić tvrdi da su mu dokazi podmetnuti

Bratislav Dikić, bivši komandant Žandarmerije, koji je pre devet dana uhapšen u Crnoj Gori zbog sumnje da je planirao napad na državne institucije tokom izborne noći, rekao je da su mu dokazi podmetnuti, piše u izveštaju Saveta za građansku kontrolu rada policije.

Piše: Bojana Jovanović

Dikić je imao primedbe na zapisnik o oduzetim predmetima, ali je, kako piše u izveštaju, taj dokument ipak potpisao. Tvrdi da ključevi i telefon koji su mu oduzeti nisu njegovi, već mu ih je neposredno pre hapšenja dao policijski saradnik. On je, navodno, insistirao da se objavi listing na tom telefonu i da mu se omogući poligrafsko testiranje.

Istakao je da je izbegao hapšenje u objektu gde je dopremljeno oružje.

Poziv da popijemo rakiju u kući nisam prihvatio i tako verovatno izbegao mogućnost da budem uhapšen u objektu u kojem je dopremljeno oružje“, piše u izveštaju koji je nakon razgovora sa 13 uhapšenih sastavio predstavnik Saveta Aleksandar Saša Zeković.

Ko je Dikića pozvao na piće i koji su motivi za navodno podmetanje dokaza, ne piše u izveštaju.

Komentarišući hapšenje Dikić se požalio da se policajci u civilu nisu ponašali korektno – da mu je jedan od njih nekoliko puta ponovio: „Hoćeš li da te zalepim?“, piše u izveštaju.

Naglasio je da je aktivan u Patriotskom pokretu Srbije i da mu bezbednost može biti ugrožena zbog ranijeg rada protiv albanskih terorista.

Dikić je Zekoviću rekao da je protiv četničkih grupacija, a „kamoli da se dovodi u vezu sa njima“, negirajući tako vezu sa ostalim uhapšenima.

Keramičar, krojač, scenografkinja

bratislav-dikic-fotomupMeđu uhapšenima su osobe različitih profesija – diplomirana scenografkinja, građevinska tehničarka u penziji, keramičar, poljoprivrednik i taksista, krojač, muzičar, ribolovac, kao i vozač bolničkog saniteta.

Većina njih istakli su da su simpatizeri ili pristalice Ravnogorskog pokreta i da je to razlog njihove posete ovoj zemlji.

Moj pradeda Milan je nosilac Albanske spomenice i mi negujemo na taj način tu tradiciju. Uvek kad mogu obilazim i idem na četničke skupove. Najčešće pomažemo radom po manastirima“, rekao je Zekoviću uhapšeni Šapčanin koji je poljoprivrednik i taksi vozač.

Sramota me je što sam ovoliko potresao svoju porodicu. Ništa o ovome ne znam. Ne mogu da shvatim, stalno razmišljam, kako sam došao u vezu sa ovim“, rekao je pedesetdvogodišnji krojač koji je, kako kaže, u Crnu Goru došao kako bi posetio manastir Ostrog.

Iako je, prema rečima uhapšenih, odnos policajaca prema njima tokom i nakon hapšenja uglavnom bio profesionalan, nekolicina se požalila na postupanje policije.

Naredili su da stojim uza zid. Počeo sam da drhtim jer ne mogu puno da stojim na nogama. Policijac mi je tada prišao i rekao ‘Šta drhtiš pičkice’, ‘uplašio si se a’. Tada me je udario nekoliko puta čizmom u koleno i po listu gde imam tetovažu kao i pesnicom u leđa. Zabolelo me je i skoro da sam pao“, rekao je jedan od pritvorenika predstavniku Saveta.

Slično iskustvo imao je uhapšeni muzičar iz Šapca.

Pritisli su me (policija) uza zid i vezali ruke. Vikali su ‘Gde je oružje, gde je oružje’ i ‘Zapamtićete vi Crnu Goru’. Ne znam čime, nisam smeo da gledam sem u zid, ali udarili su me nekoliko puta, mislim ukupno tri, po glavi“, ispričao je i dodao da se odnos policije promenio nakon što su mu pretresli stvari i sobu. „Šalili su se sa nama. Mom bratu od ujaka Ivici su rekli ‘Ivica, sad će ti doći Marica’“, piše u izveštaju Saveta za građansku kontrolu rada policije.

Hapšenje na dan izbora

Podsetimo, Bratislava Dikića i još 19 osoba iz Srbije crnogorska policija uhapsila je na dan parlamentarnih izbora zbog sumnje da su u Crnoj Gori počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

Dikić je bio komandant Žandarmerije od 2009. do 2013. godine kada je smenjen. Tokom ove četiri godine, jedinicu su potresale brojne medijske afere. Pisalo se da su njeni članovi bili umešani u brojne kriminalne radnje – reketiranje, ucenjivanje, zelenašenje i neovlašćeno prisluškivanje.

Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali nameru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne isključujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike“, piše u saopštenju policije povodom hapšenja.

Dikić je demantovao ove optužbe.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne veruje da je bivši komandant Žandarmerije planirao terorističke akte u Crnoj Gori i dodao da bi voleo da vidi i čuje stvarne i ozbiljne podatke o tome.

 

Izveštaj Saveta za građansku kontrolu rada policije registrovani korisnici mogu pronaći u našoj bazi dokumenata

Comments are closed.