Dijana Hrkalović svedočiće u slučaju „Potočari“

Dijana Hrkalović svedočiće u slučaju „Potočari“

Screenshot Al Jazeera

Dvojica bivših policajaca Milan Dumanović i Mladen Trbović koji su optuženi za odavanje službene tajne jer su u medijima govorili o nezakonitom postupanju policije prilikom operacije u Potočarima 2015. godine, završili su danas sa iznošenjem odbrane. Sud je prihvatio predlog advokata optuženih da na sudu svedoči državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, saznaje KRIK.

Piše: Jelena Radivojević

Šta su bivši policajci rekli u svojim odbranama na sudu nije poznato, jer je suđenje od početka zatvoreno za javnost. Ovakvu odluku sud je obrazložio time da postoji mogućnost da se uvidom u neke od dokaza „dovede u opasnost bezbednost zemlje“.

Sudija Violeta Jovanović prihvatila je danas sve predloge odbrane koji se odnose na svedoke koje bi trebalo saslušati u ovom postupku. Među njima je i predlog da svedoči državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, saznaje KRIK.

Podsetimo, policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović izneli su detalje policijske akcije prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Srebrenici jula 2015. godine, kada se dogodio napad na njega, navodeći da je ona izvedena nezakonito.

Dumanović i Trbović su kasnije podneli krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih, među kojima je i Dijana Hrkalović, državna sekretarka i bliska saradnica ministra policije Nebojše Stefanovića.

Oni su u krivičnoj prijavi objasnili da su imali zadatak da na osnovu tajno snimljenog materijala napišu službenu belešku i opisati napadače na tadašnjeg premijera Vučića, ali da su kasnije primetili da je u zvaničnim dokumentima lažno predstavljeno da su bili na zadatku u Srbiji, a ne u Bosni i Hercegovini.

Krivična prijava je odbačena, a policajci su u decembru 2016. godine uhapšeni pod optužbom da su prilikom nastupa u medijima odali službene tajne. Zaštitnik građana je u novembru prošle godine utvrdio da su oni nezakonito zadržani u pritvoru.

Sve detalje akcije u Potočarima pročitajte ovde.

Comments are closed.