Der pravosnažno osuđen za ubistvo na Banovom brdu, Cigleru će se ponovo suditi

Der pravosnažno osuđen za ubistvo na Banovom brdu, Cigleru će se ponovo suditi

Čaba Der (foto: policija)

Kriminalcu Čabi Deru potvrđena je maksimalna kazna od 40 godina zatvora za ubistvo Nebojše Markovića koje se dogodilo na Banovom brdu 2019. godine, saopštio je danas Apelacioni sud u Beogradu. Alenu Cigleru, koji je osuđen da mu je pomogao, sudiće se ponovo, odlučio je ovaj sud.

Piše: Milica Vojinović

Sudija Olivera Đurić koja je osudila Dera na maksimalnu kaznu zatvora, pravilno je ocenila da je Der izvršio ubistvo na podmukao način imajući u vidu „da je sve pripremio (unapred) i faktički spremio zasedu žrtvi“.

„Prišao je (žrtvi) sa osmehom, izvadio pištolj i pucao u njega dok je stajao kod gepeka vozila sa sklopljenim dečijim kolicima, spremajući se za put sa porodicom“, navodi se u presudi Apelacionog suda.

Deru je stoga potvrđena kazna od 40 godina zatvora, ali je sudu koji ga je osudio naloženo da preispita odluku kojom je Der oslobođen obaveze da nadoknadi troškove postupka.

Njegovom prijatelju Alenu Cigleru koji je optužen da je vozio automobil i pomogao Deru prilikom bekstva, sudiće se ponovo, odlučile su sudije Apelacionog suda. U saopštenju ovog suda, međutim, nisu navedeni deteljaniji razlozi za ovu odluku.

Deru je uhapšen 2019. u Pragu i izručen Mađarskoj koja ga je tražila zbog dva ubistva koja sz se dogodila godinu dana ranije. U međuvremenu je tamo osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Der je u Mađarskoj saslušan i u vezi sa ubistvom Markovića i tada je ispričao da je ono bilo osveta za napad koji je navodno doživeo u Budimpešti – kada je na njega pucao napadač koga nije želeo da imenuje.

Der je sumnjao da je Marković učestvovao u pokušaju njegove likvidacije kao posrednik tako što je dao novac plaćenom ubici. Tvrdi i da nije planirao da ubije Markovića, već samo da ga rani.

U javnosti se, međutim, spekulisalo da je Marković ubijen greškom i da je prava meta bio njegov zet kriminalac Aleksandar Šarac koji je stanovao u istoj zgradi. Ovo je tvrdila i Markovićeva supruga kada je dala izjavu kod tužioca. Saslušan je i Šarac – koji je sve to porekao.

„Lično misli da niko nije imao razlog da ubije Nebojšu, a nema ni njega“, prepričane su njegove reči u optužnici. Ipak Šarac je ubijen nešto manje od dve godine nakon likvidacije Markovića. Upucan je u tržnom centru „Ušće“ u Beogradu, a nedavno je otkriveno da je njegovo ubistvo planirala i kriminalna grupa Veljka Belivuka osumnjičena za pet monstruoznih likvidacija. Ovo se čuje u glasovnim porukama koje su razmenjivali Belivukovi saradnici, a u kojima navode da planiraju da Šarca namame u kuću u Ritopeku i ubiju ga, kao što su to, prema optužnici, učinili sa drugim žrtvama.

I Der i Cigler su ranije osuđivani – Der je 2004. osuđen za ubistvo Branislava Jelačića na 15 godina zatvora.

Pročitajte više vesti sa suđenja za ubistvo Markovića

Comments are closed.