Deportacija Dojčinovića kritikovana u izveštaju sa konferencije UN-a

Deportacija Dojčinovića kritikovana u izveštaju sa konferencije UN-a

Stevan Dojčinović (foto: Irina Ursu)

Zabrana ulaska u Ujedinjene Arapske Emirate i deportacija urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića kritikovani su u zvaničnom izveštaju usvojenom na kraju konferencije Ujedinjenih nacija u Abu Dabiju, na kojoj je Dojčinović trebalo da govori.

Piše: Milica Vojinović

„Predstavnica organizacije ’Transparency International’ osudila je zadržavanje i deportaciju novinara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je bio pozvan na konferenciju. Ona je istakla ključnu ulogu koju novinari imaju u podizanju svesti i dodala da njihova zaštita treba da bude uključena u agendu posebnih sesija Generalne skupštine (Ujedinjenih nacija)“, piše u izveštaju sa konferencije.

O ovome je na konferenciji govorila Džilijan Del, članica globalne koalicije za borbu protiv korupcije UN-a.

Ona je istakla da zabrana ulaska Dojčinoviću u UAE pokazuje da nagrađivani novinar koji radi na otkrivanju korupcije nije dobrodošao na konferenciju koja je posvećena upravo borbi protiv korupcije, kao i da njegova deportacija izvrgava ruglu ceo događaj.

Novinari iznova i iznova pokazuju da imaju presudnu ulogu u otkrivanju korupcije, posebno tamo gde državne institucije ne uspevaju. Isključenje Dojčinovića je podsetnik na sve novinare i druge aktere civilnog društva širom sveta koji trpe represiju i nasilje zbog svojih napora u suzbijanju korupcije“, istakla je Del.

Podsetimo, urednik KRIK-a Stevan Dojčinović zadržan je u utorak uveče na aerodromu u Abu Dabiju. On je u ovom gradu trebalo da na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala govori o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

Pod policijskim nadzorom Dojčinović je proveo 12 sati nakon čega je ukrcan na let nazad za Beograd. Rečeno mu je da je na „crnoj listi“, kao i da je na nju stavljen na zahtev neke druge Vlade, ali ne i koje.

Dojčinović je već bio u sličnoj situaciji. Pre četiri godine  godine zadržan je na aerodromu u Moskvi odakle je nakon celodnevnog pritvora deportovan u Srbiju.

I domaće i svetske organizacije reagovale su povodom Dojčinovićeve nedavne deportacije.

Međunarodna novinarska organizacija OCCRP saopštila je da je ovakvo ophođenje prema novinarima neprihvatljivo i nečuveno.

Novinarska udruženja pozvala su vlast da hitno reaguje na kršenje ljudskih prava i slobode kretanja Dojčinoviću i tražila reakciju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ovo ministarstvo zatim je saopštilo da je zatražilo od Ujedinjenih Arapskih Emirata objašnjenje zbog čega je urednik KRIK-a zadržan na aerodromu i nije mu dozvoljen ulazak u ovu zemlju.

Dojčinović je rekao da siguran je da mu je ulazak u UAE i u Rusiju zabranjen zbog posla kojim se bavi jer je, kako navodi, obe zemlje posećivao samo iz profesionalnih razloga. 

Više o tome pričitajte ovde.

Comments are closed.