Demanti Višeg suda u Beogradu

Demanti Višeg suda u Beogradu

Palata pravde (foto: KRIK)

KRIK objavljuje demanti koji je predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović poslao KRIK-u zbog nedavno objavljene vesti “Stepanović: Sudija Popović bio nadležan za dodeljivanje Lazarevićevog predmeta”.

U demantiju se navodi:

“Neistiniti su navodi iz teksta “KRIK je u nekoliko navrata tražio od Višeg suda informacije o tome na koji način je slučaj protiv Lazarevića završio u rukama sudije Lauševića, ali su odgovori bili neodređeni”. 

Suprotno navodima iz teksta, novinarka KRIK-a Bojana Pavlović se samo jednom obratila Višem sudu u Beogradu i to dana 16.07.2019. godine podnošenjem zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja kojim je tražila dostavljanje kopije odluke, rešenja, naredbe ili dokumenta drugog imena kojim je predmet K.Po1 83/14 u postupku protiv Lazarević Branka i dr. dodeljen sudiji Danku Lauševiću, a na koji joj je Viši sud u Beogradu blagovremeno odgovorio dana 22.07.2019. i to tako da ne poseduje odluku, rešenje, naredbu niti dokument drugog imena po osnovu kojeg je predmet K.Po1 83/14 u postupku protiv Lazarević Branka i dr. dodeljen sudiji Danku Lauševiću, ali i to da nakon što je optužni predlog od strane Tužilaštva za organizovani kriminal podnet Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu dana 18.08.2014. godine istog dana je zaveden pod brojem K.po1 83/14 i predmet automatski dodeljen sudiji Danku Lauševiću koji je bio na redu za dobijanje u rad novih predmeta. Takođe, u odgovoru je napomenuto i to da se naredba za dodelu predmeta sudiji u rad donosi samo onda kada se odstupa od redosleda za dobijanje u rad novih predmeta, iz razloga predviđenim Sudskim poslovnikom, a što u konkretnoj situaciji nije bio slučaj. 

Nakon prijema navedenog odgovora, novinari KRIK-a se više nijednom nisu obratili Višem sudu u Beogradu radi eventualnog pojašnjenja ili otklanjanja svojih nedoumica koje su izneli u tekstu od 23.12.2019. godine, a povodom postupka o dodeljivanju predmeta u rad sudiji Danku Lauševiću, već su se poslužili neistinom da su se u više navrata obraćali ovom sudu za dostavljanje navedenih podataka, za koje tvrdnje nemaju nijedan dokaz.”

Comments are closed.