Darko Elez oslobođen optužbi za pokušaj ubistva Đorđa Ždrala

Darko Elez oslobođen optužbi za pokušaj ubistva Đorđa Ždrala

Darko Elez (foto: Youtube)

Viši sud u Beogradu oslobodio je Darka Eleza optužbi za podstrekavanje na ubistvo Đorđa Ždrala zbog nedostatka dokaza.

Piše: Bojana Jovanović

Elez je, kako piše u optužnici, angažovao Strahinju Rašetu da ubije njegovog kuma Đorđa Ždrala iz Sarajeva. Rašeta je bio poznat kao član „šabačke grupe“.

U oktobru 2006. Rašeta je ilegalno prešao srpsko-bosansku granicu nadomak Loznice tako što ga jedan od saradnika čamcem prevezao preko Drine, navodi se u optužnici. U Bosni i Hercegovini (BiH) ga je sačekala osoba i odvezla do kafića „Sport“ u Istočnom Sarajevu gde se nalazio Ždralo.

U trenutku kada je Ždralo izašao iz kafića i sagnuo se da očisti cipele, Rašeta je pucao u njega iz pištolja sa prigušivačem. Ždralo je brzo odreagovao – izvadio je pištolj i uzvratio vatru. Tom prilikom ranio je Rašetu u noge, ali je on ipak uspeo da pobegne i istog dana se vrati u Srbiju.

Rašeta je poginuo je 2008. godine kada je eksplodirala bomba koju je postavljao pod automobil.

Osim Eleza, oslobođeni su Andrija Gavrilović, Dalibor Ristić, Zoran Mitrović, Saša Cvetinović, Vojislav Lalatović, Zineta Ilinčić i Nebojša Joksović. Joksović je u julu ove godine osuđen na šest meseci zatvora kao svedok saradnik u postupku koji se protiv Darka Šarića i njegove grupe vodio za šverc više od pet tona kokaina.

Goran Azirović i Slobodan Ivanović osuđeni su na uslovne kazne.

Ovo nije prva presuda u ovom slučaju – Viši sud u Šapcu proglasio je pripadnike grupe krivim za pokušaj ubistva, ali je presuda potom poništena, a postupak je prebačen u beogradski Viši sud.

Elez je uhapšen je u septembru 2009. godine.

Zbog šverca marihuane iz Srbije u BiH, pokušaja iznude i falsifikovanja dokumenata, osuđen je 2010. godine na devet godina zatvora. Elez se spominje i u optužnici koja je podignuta protiv Nasera Keljmendija za organizovani kriminal, šverc droge i ubistvo.

Pošto poseduje državljanstva i Srbije i Bosne i Hercegovine, za pokušaj ubistva Ždrala optužen je i u BiH u septembru 2013.

Comments are closed.