Danas: Sikimić bio član SNS-a kad je postao direktor Agencije

Danas: Sikimić bio član SNS-a kad je postao direktor Agencije

Dragan Sikimić bio je član Srpske napredne stranke u trenutku kada je izabran na mesto direktora Agencije za borbu protiv korupcije, iako je zakonom zabranjeno da direktor ove ustanove bude član političke stranke, piše list „Danas“.

Piše: Jelena Radivojević

Kako navodi „Danas“ iz dokumenata u koje je imao uvid vidi se da je Sikimić bio član SNS-a od 7. maja 2010. godine, da je imao člansku kartu sa brojem 178843 registrovanu u Zemunu, kao i da je članarinu poslednji put uplatio 2012. godine.

„Na pomenutom dokumentu piše i da je navodno izbrisan iz članstva SNS-a 17. januara 2018. godine, baš kada je izabran za direktora Agencije“, piše „Danas“.

Jedan od zakonom propisanih uslova za direktora ove nezavisne državne institucije jeste, između ostalog, da on ne sme da bude član političke partije. Odmah nakon izbora Sikimića u javnosti su se, međutim, pojavile sumnje o njegovim vezama sa vladajućom strankom.

BIRN je objavio da je Sikimić imenovan za člana Radnog tela Republičke izborne komisije (RIK) u Zemunu na predlog SNS-a na predsedničkim izborima prošle godine, kao i da je bio i predsednik izborne komisije u ovoj opštini.

Objavljene su i fotografije Sikimića sa sa aktivistima SNS-a, kao i podatak da je osoba istog imena bila jedan od donatora predizborne kampanje ove stranke.

Nakon ovih tvrdnji oglasio se i Odbor Agencije navodeći da Sikimić ispunjava sve uslove konkursa, kao i da je na razgovoru negirao da je član neke političke partije.

Na pitanje o članstvu u stranci, kako su naveli, on je odgovorio: „Nisam član, znam da je to eliminatorni uslov, ne bih se javljao da sam član“.

Odbor je, međutim, naveo i da se ovaj uslov odnosi samo na trenutak kada kandidat konkuriše na mesto direktora i da je za njih izbor Sikimića rešena stvar.

Comments are closed.