Danas nastavak suđenja Šariću za pranje novca

Danas nastavak suđenja Šariću za pranje novca

Suđenje Darku Šariću i ostalim optuženim za pranje oko 20 miliona evra nastavlja se danas pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Piše: Bojana Jovanović

Iako je suđenje usled promene člana sudskog veća u januaru ove godine krenulo ispočetka, postupak nije znatno usporen budući da sud nije ponovo saslušavao optužene niti predstavljao dokaze.

Na prethodnim ročištima svedočio je Mile Jerković, kontroverzni biznismen koji je devedesetih godina osuđivan za šverc cigareta i ključni svedok tužilaštva u ovom postupku.

Jerkovićevo svedočenje je bitno za tužilaštvo jer je on jedini imao neposredna saznanja da je pravi vlasnik firmi koje su korišćene za pranje novca bio Darko Šarić.

Osim Jerkovića, svoja saznanja o tome na koji način je grupa prala novac pred sudom su izneli i advokat koji je za članove grupe osnivao ofšor firme, bankari koji su bili upoznati sa novčanim transakcijama koje su optuženi izvršavali, kao i vlasnici i zaposleni u kompanijama koje su bile u vlasništvu Šarićevih saradnika ili poslovale sa njima i po navodima tužilaštva korišćene za pranje novca.

U julu 2015. godine Darko Šarić prvostepeno je osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca 5,8 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Presudu je u junu ove godine ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da suđenje počne ispočetka. O tome ko je i zašto ukinuo presudu, pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Darku Šariću za pranje novca

Optužnice protiv Darka Šarića za pranje novca, ali i drugu sudsku i poslovnu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem, registrovani članovi mogu pronaći u bazi dokumenata

Comments are closed.