Danas: Ministarstvo dodelilo posao rumunskom biznismenu sa poternice

Danas: Ministarstvo dodelilo posao rumunskom biznismenu sa poternice

Ministarstvo finansija dodelilo je ugovor vredan više od milion evra grupi ponuđača među kojima se nalazila i kompanija kontroverznog rumunskog biznismena Sebastijana Gice, piše Danas. Gica je u aprilu prošle godine uhapšen u Beogradu, a u toku je postupak njegovog izručenja.

Izvor: Danas

U trenutku kada je državna sekretarka Ministarstva finansija Andrijana Ćurčić potpisala odluku o dodeli ugovora, 7. aprila 2017. godine, Gica je već nekoliko meseci bio u bekstvu od rumunskih istražnih organa, navodi Danas.

Rumunija je za Gicom raspisala međunarodnu poternicu zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija. Postoji sumnja da je od drugih IT kompanija Gica zahtevao mito kako bi im namestio ugovore sa državom.

Ugovor koji je potpisao sa srpskim Ministarstvom finansija, vredan malo manje od 120 miliona dinara, odnosio se na nabavku menadžerskog informacionog sistema i prateće računarske opreme, piše Danas.

U trenutku kada je Gici dodeljen ugovor, rumunski, ali i domaći mediji su spekulisali da se on krije u Beogradu, što je i potvrđeno kada je nedelju dana kasnije uhapšen u srpskoj prestonici sa falsifikovanim slovenačkim ispravama na ime Aleksandar Ivanović.

Gicina firma „Teamnet International SA“ posao je dobila zajedno sa preduzećem „Prointer IT Solutions and Services“.

Direktor ovog preduzeća je Slobodan Kvrgić, za koga su predstavnici opozicionih partija navodili da je blizak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je ranije otkrio KRIK, Kvrgić je u maju 2013. godine prodao stan od 104 kvadratna metra na Novom Beogradu Vučićevoj supruzi Tamari Đukanović. Kvrgićeve firme razvile su poslove od kada je Srpska napredna stranka (SNS) došla na vlast, pokazuju podaci Agencije za privredne registre.

Sebastian Gica je nedugo nakon hapšenja u Srbiji pušten je na slobodu pošto je uplatio 200.000 evra jemstva.

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je ekstradicioni postupak, a Gici je oduzet pasoš i naloženo mu je da se dva puta mesečno javlja u policijsku stanicu.

On je bio poslanik rumunskog parlamenta i član odbora koji nadgleda aktivnosti rumunske obaveštajne službe. Jedan je od osnivača Ujedinjene partije Rumunije (PRU) koja je nacionalno orijentisana i blizak prijatelj bivšeg rumunskog premijera Viktora Ponte.

Gica je vlasnik televizije i kontroliše nekoliko kompanija koje posluju u oblasti informacionih tehnologija (IT), a najpoznatije su grupa „Assesoft“ i „Teamnet“. Ove dve firme su u poslednjih 10 godina na osnovu ugovora o prodaji softvera od države dobile stotine miliona evra, o čemu je pisao rumunski istraživački portal Rise Project.

Rumunski mediji preneli su i da je Gica pod istragom zbog korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *