I dalje bez početka suđenja Šariću

I dalje bez početka suđenja Šariću

Darko Šarić u sudnici (printskrin)

Ponovljeno suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc više od 5.7 tona kokaina nije počelo ni danas. Uprkos protivljenju tužioca, suđenje koje zbog promene člana veća treba da počne ispočetka i danas je odloženo zbog odsustva advokata.

Piše: Milica Vojinović

„Moram da konstatujem ono što sam konstatovao i juče“, rekao je predsedavajući sudija Siniša Petrović utvrdivši da se u sudnici ni danas zbog zdravstvenih problema nije pojavio Marko Kljajević, advokat optuženog Gorana Sokovića.

Petrović je, zatim, podsetio da je advokat Kljajević u svom obaveštenju sudu naveo da će na današnje suđenje doći ukoliko mu terapija pomogne.

„Očigledno da do toga nije došlo“, kazao je Petrović.

On nije želeo, kako je naveo, da se „vraća na priču o punomoćju“ odnosno na to da Kljajevićev kolega, advokat Dragan Plazinić, ima punomoćje da ga zameni, što je juče odbio da uradi.

Plazinić je danas ponovio razloge zbog kojih ne želi da menja kolegu i dodao da bi Kljajević da je to hteo naveo u svom obaveštenju, sa čim se sudija Petrović apsolutno saglasio.

„Životno gledano, i pravno, to je apsolutno onako kako jeste“, zaključio je Petrović i dodao da sud tu ne može ništa.

Ovome se usprotivio tužilac Saša Ivanić. On je kazao da je reč o nepredvidivoj situaciji i da se ne može proceniti koliko će trajati, a s obzirom na to da je optuženi Šarić u pritvoru suđenje ne bi trebalo da se odlaže.

„Smatram da su ovo važni razlozi da se postupak razdvoji i počne za ostale optužene“, zaključio je Ivanić.

Nakon kraće pauze sudija Petrović saopštio je da je sudsko veće ovaj predlog odbilo jer su, kako je rekao, imali u vidu da je advokat Kljajević ostavio mogućnost da se pojavi na sutrašnjem ročištu.

Petrović je naveo i da će sudsko veće razmatrati druge opcije ukoliko se Kljajević ni sutra ne pojavi, među kojima je mogućnost da sud optuženom Sokoviću dodeli branioca po službenoj dužnosti.

Praksa odlaganja suđenja nastavlja se od prethodnog ponovljenog postupka u toku kog je, od septembra 2016. do kraja prošle godine više suđenja odloženo nego što je održano.

Postupak je ušao u osmu godinu trajanja, a ovo je treći put da počinje ispočetka. U septembru 2016. Apelacioni sud je oborio prvostepenu presudu Višeg suda kojim je Darko Šarić bio osuđen na 20 godina zatvora i vratio suđenje na početak.

Iako je tada bilo najavljeno da će ponovljeni postupak trajati kraće i da se neće ponovo izvoditi svi dokazi, to se nije dogodilo. Tužilac Ivanić je na na jednom od ročišta je izneo stav da je reč o namernim opstrukcijama da bi se Šarić pustio iz pritvora.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

Comments are closed.