Dačić neće svedočiti na suđenju Lazareviću

Dačić neće svedočiti na suđenju Lazareviću

Lazarević (desno) sa advokatom

Na današnjem suđenju Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića optuženom za odavanje službene tajne saradnicima Darka Šarića, sud je odbio sve dokaze koje je predložila odbrana. Među njima je bio i predlog da se ispita Dačić, koji je tokom istrage protiv Šarićeve grupe bio ministar unutrašnjih poslova, a bio je u kontaktu i sastajao se sa jednim od vođa klana.

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Danko Laušević je dva sata iščitavao dokaze koje je sudsko veće odbilo – među njima je bio predlog da se sasluša Dačić, ali i bivši predsednik Boris Tadić, kao i ministarka pravde Snežana Malović.

Brojni predlozi branilaca odnosili su se i na glavnog svedoka tužilaštva Mileta Jerkovića. Sud je odbio da izvrši uvid u njegove telefonske razgovore, pribavi izvod iz kaznene evidencije i zapisnike sa saslušanja Jerkovića i ostalih trojice svedoka saradnika u postupku za šverc kokaina koji se vodi protiv Darka Šarića.

„Sudsko veće smatra da predloženi dokazi nisu od značaja, niti se odnose na radnje okrivljenih u ovom predmetu. Odbili smo ih kao suvišne i nepotrebne“, rekao je Laušević.

Odbijeni snimci

Sud je na prošlom suđenju odbio i predlog tužilaštva da snimke prisluškivanih razgovora vrati u postupak. Iako je odluku suda da snimke izbaci iz dokaza kao nezakonite potvrdio Apelacioni sud, tužilac Saša Ivanić tražio je da budu vraćeni pošto je postupak u septembru počeo ispočetka zbog promene člana sudskog veća.

Snimci po stavu tužilaštva dokazuju da je Lazarević članovima Šarićeve grupe dostavljao poverljive informacije iz istrage protiv njih.

Među odbačenim snimcima su i razgovori Dačića koji je tad bio ministar unutrašnjih poslova i Šarićevog saradnika Rodoljuba Radulovića. U jednom slučaju Radulović razgovara sa Lazarevićem, deset minuta kasnije sa Dačićem, pa posle dva minuta i sa Šarićem. Snimci su, međutim, izbačeni iz postupka i zapečaćeni, pa javnost neće imati prilike da sazna sadržaj razgovora.

Tokom trajanja istrage Lazarević i Dačić su se i sastajali sa Radulovićem, a snimke je objavio KRIK. Dačić o ovim razgovorima i susretima nikada nije ispitan i njegova uloga ostala je nepoznata.

Optužbe

Lazarević je optužen da je bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića odavao poverljive informacije iz istrage protiv ove grupe. Osim njega, optuženi su policajac Boris Gara, kao i Šarićevi saradnici advokat Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović.

Prema optužnici, Lazarević je Raduloviću otkrio da se telefonski razgovori članova kriminalne grupe prisluškuju i snimaju. Lazarević je optužen da je isto saopštio optuženom Štrpcu u svom kabinetu.

Svedok Mile Jerković je na suđenju posvedočio da mu je Štrbac otkrio da je informacije dobio upravo od Lazarevića.

„Jednog dana Štrbac je uplašen došao i rekao mi: ’Pazi Mile, sve nas slušaju, i mene i tebe i Darka.’ Ja sam ga pitao od koga je dobio tu informaciju. Rekao je da mu je to preneo gospodin Lazarević“, rekao je Jerković.

Sud je inače od decembra prošle godine pokušavao da sasluša Jerkovića, međutim, on se nije odazivao na pozive, već je dostavio lekarski izveštaj da je na lečenju u Americi i da ne može da putuje iz zdravstvenih razloga. Zbog toga je na sudu samo pročitan iskaz koji je ranije dao u tužilaštvu.

Pošto je postupak počeo ispočetka, sud će pokušati da ga ponovo sasluša. Poziv mu je poslat preko policije koja nije odgovorila da li mu je poziv i uručila.

Pogledajte snimke sastanaka Dačića i Radulovića

Pročitajte sve vesti sa suđenja Lazareviću

 

1 Comment

  1. Mile Jerković treba prvi da sedne na klupu za svedoke, pa na optuženičku po ranije podnetim krivičnim prijavama, pa da se uputi na izdržavanje kazne za dela za koja je već pravosnažno osuđen jer u zatvoru mu je mesto. Kada izađe ili bolje rečeno izvedu ga iz mišije rupe u kojoj se krije. To je ključ za završetak ovog procesa. Sve drugo je „prašina u oči“ širem auditorijumu i cirkus za narodne mase.