Cvijić: Političari treba da naprave otklon od kriminalaca

Cvijić: Političari treba da naprave otklon od kriminalaca

Srđan Cvijić

„Crna knjiga“ baza ubistava karakterističnih za kriminalne obračune  pokazuje da institucije u Srbiji nisu uspešne u suzbijanju organizovanog kriminala, kaže za KRIK Srđan Cvijić, viši analitičar javnih politika Fondacije za otvoreno društvo u Briselu.

Piše: Bojana Jovanović

Cvijić objašnjava da podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je opšta stopa kriminaliteta, a naročito ubistava i krvnih delikata, u konstantnom padu i da je više od 80 odsto slučajeva rasvetljeno. Kada je reč, međutim, o ubistvima u vezi sa organizovanim kriminalom situacija je potpuno drugačija.

‘Crna knjiga’ to odlično pokazuje samo pet odsto slučajeva je rasvetljeno. U mnogim zemljama policija i tužilaštvo direktno koriste slične baze podataka u svom radu“, kaže on podsećajući da je takav slučaj bio sa novinarskim istraživanjem „Panamska dokumenta“.

Da bi borba protiv organizovanog kriminala bila uspešna, neophodno je postojanje jakih i nezavisnih institucija, kaže Cvijić.

„Izvršna vlast ne sme da se meša u njihov rad, već treba da garantuje njihovu nezavisnost i obezbedi svu potrebnu logistiku“, kaže on i dodaje da je ključ za uspešno hvatanje u koštac sa organizovanim kriminalom u jačanju regionalne saradnje policija i tužilaštava na Balkanu.

Cvijić upozorava da političari u medijima često najavljuju policijske akcije koje su se, kada je reč o osuđujućim presudama, pokazale veoma skromnim.

„Simptomatično je da su neke od tih gromoglasnih akcija izvedene u predizborno vreme. Sprovođenje ovakvih akcija treba da bude posao nadležnih u institucijama države za borbu protiv kriminala, a ne političara.“

Kriminalci s legitimacijama

Komentarišući otkriće KRIK-a da je Borko Aranitović, jedan od nasilnika koji je maltretirao novinare i građane na inauguraciji predsednika, član ekipe ubijenog narko-dilera Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, Cvijić kaže da političari i stranke moraju da budu posebno obazrivi na kontakte sa osobama iz kriminalnog miljea.

„Srbija je nažalost tokom devedesetih godina bila država mafije. Tada su kriminalci sa službenim legitimacijama obavljali najprljavije poslove za režim što su potvrdile i neke sada pravosnažne presude. Zbog takve prošlosti posebnu opreznost i otklon od svake veze sa kriminalnim strukturama moraju da pokažu posebno političari koji su i tokom devedesetih bili deo vlasti.“

Pročitajte: Vučićevu zakletvu obezbeđivao član ekipe Saleta Mutavog

1 Comment

  1. Mladen kaže:

    „Da naprave otklon“… mislis da daju svojim sluzbenicima otkaz? I sta onda? Da zaposle neke nove kriminalce ili da se povuku iz kriminala? U ovo drugo ozbiljno sumnjam…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *