Čupić: Sumnjam da će biti postupka protiv Petrovića, politički uticaj prejak

Čupić: Sumnjam da će biti postupka protiv Petrovića, politički uticaj prejak

Čedomir Čupić (foto: skrinšot nova.rs)

Težak propust, krivično delo”, prokomentarisao je profesor Čedomir Čupić KRIK-ovo otkriće da je Nikola Petrović, dok je bio direktor Elektromreža Srbije”, imao ofšor firmu koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije. Čupić je kazao da bi Agencija trebalo da podnese krivičnu prijavu protiv Petrovića, ali da zbog političkog uticaja, sumnja da će se to desiti. 

Piše: Milica Ljubičić

Profesor Čupić, koji je ranije bio predsednik odbora Agencije za sprečavanje korupcije, navodi da je Petrović kao javni funkcioner bio u obavezi da za sve u vezi sa ofšor firmom traži dozvolu od Agencije za sprečavanje korupcije, te da bi sada ova institucija trebalo da pokrene postupak i istraži ceo slučaj. 

„Agencija može da prikupi podatke, da traži podatke i kad sve prikupi, materijal predaje tužilaštvu, koje to treba da proveri i postupa dalje”, objasnio je Čupić.

Dodaje, međutim, da zbog političkog uticaja ne veruje da će to da se desi u ovom slučaju. 

Nikola Petrović, inače kum predsednika Vučića, sakrio je od Agencije za sprečavanje korupcije vlasništvo nad ofšor firmom „Arkshore International“, koju je osnovao dok je bio direktor državnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije”. Kao javni funkcioner Petrović je bio dužan da vlasništvo nad firmom prijavi Agenciji, što nije uradio. 

Prema dokumentima do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru globalnog istraživanja „Pandorini papiri”, Petrović je vlasnik firme „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima postao 2016. godine, a kompanija je imala bankovni račun u Švajcarskoj. Kompanija i dalje postoji, ali nije aktivna od novembra 2019. godine. 

Petrović novinarima KRIK-a nije odgovorio na pitanja u vezi sa firmom.

„Pandorini papiri” je međunarodno novinarsko istraživanje koje predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), a KRIK je bio deo tima i analizirao je dokumenta u vezi sa Srbijom. Osim priče o Petroviću, KRIK je objavio i dokaze da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj, kao i da je ministar bez portfelja Novica Tončev imao ofšor firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima. 

Pročitajte sve priče iz „Pandorinih papira”

Comments are closed.