Crnogorski specijalni tužilac: Belivuka poslali u Crnu Goru da bude likvidiran

Crnogorski specijalni tužilac: Belivuka poslali u Crnu Goru da bude likvidiran

Milivoje Katnić (foto: printskrin)

Bezbednosne strukture Srbije poslale su Veljka Belivuka u Crnu Goru gde je bilo organizovano njegovo ubistvo, rekao je specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić gostujući sinoć na javnom servisu te zemlje. Belivuk, vođa navijačke grupe „Principi“ bliske crnogorskom kavačkom klanu, uhapšen je početkom meseca i zajedno sa saradnicima osumnjičen za tri ubistva, prodaju droge, pranje novca i posedovanje oružja.

Piše: Jelena Radivojević

Katnić je rekao da je planirana likvidacija Belivuka u Crnoj Gori krajem januara, ali da je ona sprečena zahvaljujući saradnji tužilaštava i policija Srbije i Crne Gore. Naglasio je da ne misli da je vlast u Srbiji poslala Belivuka da bude ubijen, već da su to uradile bezbednosne službe, ali nije dalje precizirao na šta misli. 

Katnić je rekao da je osim Belivukove sprečeno još nekoliko likvidacija vođa klanova, kako škaljarskog tako i kavačkog.

„Nekima je žao i jako su ljuti na nas što nije došlo do tih pogibija, jer bi onda lakše eliminisali glavnog specijalnog tužioca, rekli da ne rade svoj posao ni specijalno policijsko odeljenje ni sektor za borbu protiv organizovanog kriminala“, rekao je Katnić sinoć gostujući u emsiji „Teleskopija“ na Radio-televiziji Crne Gore.

Tužilac se zapitao kako je Belivuk uspeo da prođe kontrolu policije na beogradskom aerodromu, ukoliko su postojali dokazi da je vođa organizovane kriminalne grupe.

„Zašto je takva jedna struktura, za koju kažu da je porasla do nivoa onih koji su likvidirali Zorana Đinđića, zemunskog klana, i ako su imali sve te dokaze, zašto je on prošao kao Serdar Šćepan preko beogradskog aerodroma? Zašto je došao u Crnu Goru? Zato da bi ovde bio ubijen je li? Pa dokad oni misle to?“, upitao je Katnić.

Katnić je objasnio da su se potom u javnosti pojavile informacije da su njegovi saradnici, policajci koji su sprečili likvidacije, sarađivali sa Belivukom i da su mu šefovi.

„Znate šta to znači? Nudi se sad javno Belivuku – kaži da ti je on šef, pa ćemo videti, možda će ti nešto i lakše biti“, kazao je Katnić.

Katnić je o Belivuku govorio upitan da prokomentariše navode medija u Srbiji da je Belivuk imao zaštitu policije kada je bio u poseti Crnoj Gori.

Belivuk je, podsetimo, bio u Crnoj Gori u januaru ove godine kada je sprečena njegova likvidacija. Priveden je po sletanju na beogradski aerodrom, ali je nakon saslušanja pušten na slobodu

Pet dana kasnije policija ga je uhapsila zajedno sa najbližim saradnikom Markom Miljkovićem i označila ih kao vođe organizovane kriminalne grupe koja je osumnjičena za tri ubistva, trgovinu drogom i posedovanje oružja.

Grupa se sumnjiči za ubistva kriminalca Milana Ljepoje, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića, koje su, kako tvrdi tužilaštvo, namamili u kuću u beogradskom naselju Ritopek i tu ih ubili. Kuću su, piše u dokumentaciji, koristili isključivo za likvidacije. Detaljnije pročitajte ovde.

Belivuka je još ranije srpska policija označila kao pripadnika kavačkog klana. Tokom godina otkrivene su veze ovog klana u policiji i politici.

Belivuk je bio blizak žandarmu Nenadu Vučkoviću Vučku, koji je bio veza grupe sa policijom i to do nekadašnje državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. Nakon ubistva jednog člana kavačkog klana na Vračaru otkrivena je još jedna veza sa policijom – u trenutku ubistva u kolima je sa kriminalcem bila policajka kojoj se kasnije sudilo jer je iz automobila bacila nelegalni pištolj ubijenog.

Belivuk je grupu „Janjičari“ preuzeo nakon ubistva Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog 2016, da bi joj kasnije promenio ime u „Principi“. Oni su se predstavljali kao navijači fudbalskog kluba Partizan, ali su iza sebe imali istoriju nasilničkog ponašanja.

Članovi grupe su obezbeđivali i inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića, a neki od njih viđeni su u društvu njegovog sina Danila.

Jedan od onih koji su uhapšeni kao članovi Belivukove grupe, Boris Karapandžić, uslikan je kako navija zajedno sa predsednikovim sinom na svetskom prvenstvu u fudbalu 2018. godine u Rusiji. Na tribini je tada bio i Aleksandar Vidojević poznatiji kao Aca Rošavi, a koji je kasnije često viđan u Danilovom društvu. U policijskoj evidenciji se i Vidojević vodi kao član kavačkog klana. Vidojević u ovom slučaju nije osumnjičen.

Više o kavačkom klanu i ratu koji godinama vode sa suparničkim škaljarskim klanom pročitajte ovde.

Comments are closed.