Crnogorska policija uhapsila 20 osoba iz Srbije

Crnogorska policija uhapsila 20 osoba iz Srbije

Bratislav Dikić (foto: screenshot)

U akciji crnogorske policije tokom noći uhapšeno je 20 osoba iz Srbije, dok se za jednom osobom traga. Sumnja se da su na teritoriji Crne Gore počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam, saopšteno je iz crnogorske Uprave policije.

Piše: Bojana Jovanović

„Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali nameru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne isključujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike“, piše u saopštenju koje je potpisao direktor Uprave policije Slavko Stojanović.

Mediji su preneli informaciju da je među uhapšenima Bratislav Dikić, nekadašnji šef Žandarmerije.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema nikakve podatke o navodnom hapšenju kriminalne grupe u Crnoj Gori koju, kako je objavljeno, predvodi Dikić, ocenivši da je „čudan dan“ u kojem se to dešava budući da se danas u Crnoj Gori održavaju parlamentarni izbori.

„Mi nemamo nikakve podatke o tome, ministar policije Srbije me je obavestio. Reč je o čoveku koji je penzioner. Čudan mi je dan na koji se to dešava“, rekao je Vučić novinarima u Vranjskoj banji.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović novinarima je ranije danas rekao da je informaciju o navodnom hapšenju osoba iz Srbije saznao iz medija.

Smena zbog dvostrukog ubistva

Bratislav Dikić postavljen je na mesto komandanta Žandarmerije 2009. godine. Tokom četiri godine koliko je bio na čelu, ovu elitnu jedinicu u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova potresale su brojne medijske afere. Pisalo se da su članovi jedinice bili umešani u brojne kriminalne radnje – reketiranje, ucenjivanje, zelenašenje i neovlašćeno prisluškivanje. Mediji su objavljivali i da postoji sukob između Žandarmerije i Uprave kriminalističke policije (UKP), odnosno između Bratislava Dikića i Rodoljuba Milovića, ali i da Dikić pokušava da u Žandarmeriji napravi Jedinicu za specijalne operacije (JSO) zbog čega je, navodno, dobio nadimak „mali Legija“.

Zbog medijskih napisa, pokrenuta je i istraga Sektora unutrašnje kontrole.

Tadašnji direktor policije Milorad Veljović zatražio je 2013. godine smenu Bratislava Dikića zbog, kako je obrazložio, dvostrukog ubistva koje je u blizini Jagodine počinio pripadnik Žandarmerije.

Veljović je tada istakao i da je nezadovoljan jer nije dobio izveštaj Sektora unutrašnje kontole o delovanju jedinice Žandarmerije u Nišu, čiji su članovi prema pisanjima medija bili umešani u brojne kriminalne radnje.

„Na ovome neću stati, ovo nije lični progon i znate da ni ranije nisam hteo da komentarišem izvesne događaje u Nišu za koje se navodno vezivao Dikić. Neću da se mešam u rad Sektora unutrašnje kontrole, ali ovo je kap koja je prelila čašu“, rekao je tada Veljović i dodao da do dvostrukog ubistva možda ne bi ni došlo da je dobio taj izveštaj.

„Nismo mi bitni u policiji, ni Milorad Veljović, ni Bratislav Dikić, ni Rodoljub Milović, već sistem koji mora da funkcioniše.“

Dikić je negirao umešanost u afere o kojima su mediji izveštavali. Razloge za smenu ocenio je kao nejasne.

„Bez osnova su navodi direktora policije na današnjoj konferenciji da je haos u Žandarmeriji. A samo pre manje od 15 dana prilikom proslave krsne slave Žandarmerije je taj isti direktor policije pohvalio naš rad i ocenio ih najvišim ocenama. Žandarmerija je pod mojom komandom više od 4 godine i sve je zadatke izvršavala vrlo uspešno, a od direktora policije Veljovića sam ocenjivan najvišim ocenama rada“, rekao je tada Dikić i dodao da je „očigledno da nekome smeta moj starosrpski način ophođenja i moje izjašnjavanje kao Srbina u svojoj i našoj zemlji Srbiji“.

Comments are closed.