Crnogorska policija rasvetlila dva kriminalna ubistva

Crnogorska policija rasvetlila dva kriminalna ubistva

Policijska traka (foto: KRIK)

Crnogorska policija rasvetlila je ubistva Veselina Kalezića i Mila Ilića, rečeno je juče na konferenciji za novinare. Osumnjičeni Rade Popović i Marjan Vujačić nisu članovi zaraćenih klanova – škaljarskog i kavačkog – već druge kriminalne organizacije.

Piše: Bojana Jovanović

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović rekla je juče da su Veselin Kalezić i Milo Ilić ubijeni na podmukao način i iz niskih pobuda.

Tužiteljka, kao i drugi predstavnici policije i tužilaštva, nisu spominjali imena osumnjičenih, već su koristili inicijale – R.P. i M.V, ali su crnogorski mediji i pre konferencije objavili da je reč o Radetu Popoviću i Marjanu Vujačiću.

Osumnjičeni su pratili Kalezića kako bi izvideli teren i pronašli zgodno mesto za likvidaciju, kazala je Radović. 19. novembra prošle godine oko pet sati popodne dovezli su se u podgoričko naselje Stari aerodrom „reno meganom“ na koji su stavili ukradene tablice. Vujačić je potom, kako se sumnja, izašao iz kola, prišao Kaleziću s leđa i pucao u njega iz automatskog pištolja. Nakon toga osumnjičeni su pobegli mesta događaja, a automobil zapalili kako bi uništli tragove, rekla je tužiteljka.

Ubijeni Milo Ilić (foto: fejsbuk)

Ona je iznela i više detalja o ubistvu Mila Ilića iz aprila ove godine. Osumnjičeni su, kako je kazala, koristili „reno megan“ koji su iznajmili od rentakar agencije i Ilića pratili više dana. U danu ubistva, kada se Ilić nakratko zaustavio i izašao iz automobila, Vujačić je, kako se sumnja, izašao iz „megana“, prišao Iliću s leđa i pucao u njega iz pištolja marke „glok“. 

Obojica osumnjičenih su uhapšena i nalaze se u pritvoru.

Marijan Vujačić je uhapšen u junu ove godine u Novom Sadu zbog sumnje da je ubio Jugoslava Cvetanovića. Ubijeni Cvetanović bio je brat Saše Cvetanovića Pitbula koji je prvostepeno osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Nikole Bojovića, brata poznatog kriminalca Luke Bojovića.

Nekoliko dana nakon hapšenja Vujačića, srpska policija je saopštila da se on sumnjiči za još tri likvidacije – dve u Crnoj Gori, a jednu u Holandiji. U otvorenom pismu koje je preko advokata poslao medijima, Vujačić je negirao ove optužbe.

Crnogorska policija uhapsila je Radeta Popovića pre dva dana u Podgorici. Kako su objavili novinari „Vijesti“ koji su imali uvid u dokumenta iz istrage, on se sumnjiči da je pomogao u nabavci automobila koji su korišćeni prilikom likvidacija Kalezića i Ilića.

Kalezić i Ilić, kako su ranije objavili mediji, bili su bliski kavačkom kriminalnom klanu.

Tužilac: Osumnjičeni nisu članovi zaraćenih klanova

Specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je juče odgovarajući na pitanja novinarke „Vijesti“ da su ubistva Kalezića i Ilića posledica sukoba kriminalnih grupa, a da je motiv novac.

Naveo je i da osumnjičeni za ova ubistva nisu članovi zaraćenih klanova – škaljarskog i kavačkog – već nove kriminalne organizacije čiji šefovi još nisu poznati.

Škaljarski i kavački klan blisko su sarađivali sve do 2014. kada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao „kavčanima“. Od tada su u sukobu, a u njega su se uključile i sve bitne kriminalne ekipe iz Srbije i Crne Gore. Tako je na strani škaljarskog klana kriminalac Luka Bojović, dok je suparnički klan blizak ekipi ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića – Saleta Mutavog.

Tokom pet godina koliko traje rat klanova na obe strane je ubijeno više desetina ljudi. Detaljnije o tome pročitajte u našoj bazi mafijaških obračuna – „Crnoj knjizi“.

Comments are closed.