Crnjanski: Institucije da dostave informacije o „slučaju Lazanski“

Crnjanski: Institucije da dostave informacije o „slučaju Lazanski“

Vukosava Crnjanski (foto: MC.rs)

Institucije treba da javnosti dostave informacije o umešanosti novinara i poslanika srpskog parlamenta Miroslava Lazanskog u širenje ruske propagande u Makedoniji, kaže za KRIK Vukosava Crnjanski, osnivačica i direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Piše: Jelena Radivojević

„Svi novi zapleti bez reakcije institucija u slučaju ‘Lazanski’ neće doprineti razrešenju situacije nego će je samo dodatno uzburkati i zamutiti. Ono što najmanje možemo da očekujemo jeste da Narodna skupština upotrebi svoje kontrolne mehanizme kako bi javnost došla do više informacija o ovom slučaju“, ocenila je Crnjanski za KRIK.

Ona je skrenula pažnju i na sukob interesa zbog poslova koje Lazanski obavlja, podsećajući na Kodeks Saveta za štampu u kome jasno stoji da novinar ne može biti zaposlen u državnim organima, strankama, a ne može biti ni pripadnik tajne službe.

Crnjanski je napomenula da je nivo informisanosti naših građana o događajima u Makedoniji na izrazito niskom nivou, a da su odnosi između dve države zaoštreni i pre nego što je Goran Živaljević, pripadnik BIA-e i savetnik u srpskoj ambasadi u Skoplju, snimljen u makedonskom Sobranju u noći kada su demonstranti nasilno upali u njega.

Između ostalog, kaže Crnjanski, tome je doprinela i retorika Aleksandra Vučića koji je tokom predsedničke kampanje mnogo puta pominjao kako nećemo dozvoliti da nam se dogodi ‘makedonski scenario’.

„Makedonski scenario korišćen je u negativnom kontekstu i to bez ikakvog objašnjenja šta on zapravo znači, a tabloidi tradicionalno naklonjeni vladi vodili su kampanju za sada već bivšeg premijera Nikolu Gruevskog.“

Podsetimo, novinari KRIK-a, OCCRP-a i Nova TV imali su uvid u dokumentaciju koja je procurila iz makedonske tajne službe među kojima su i transkripti prisluškivanih razgovora između Živaljevića i poslanika makedonskog parlamenta i predsednika Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivana Stoilkovića.

Prema izveštajima makedonske službe njih dvojica su „posredovali u martu 2017. godine, kada je novinar i vojno-politički komentator i član parlamenta iz vladajuće SNS stranke Miroslav Lazanski doveden u Makedoniju sa ciljem da izvede propagandne akcije.“ Cilj je bio, kako se navodi, da se promoviše ruska politika i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, ali i bori protiv ulaska Makedonije u NATO.

Lazanski je novinarima KRIK-a rekao da je u Makedoniji samo radio novinarski posao.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte: Uticaj Rusije na Makedoniju vodi kroz Beograd

3 Comments

  1. ДраганМ kaže:

    Поштовани, ово није случај „Лазански“. Ово је случај Живаљевић. Имам утисак да Вучићев режим управо жели да се све фокусира на „новинара“ Лазанског, а скрене пажња да је кључни човек свега био Живаљевић, тј. део БИА под Вучићевом контролом.

  2. Ranko kaže:

    Kako vas samo nije sramota?Citava prica napravljena u nato kuhinji.Taj bauk Rusija a u Makedoniji najveci prisislusni nato centar u evropi,i sada Vucic postaje nekakav rusofil a svi dobro znamo ko mu je sef.Kao sto su Rusi organizovali udar u CG ,a Vucic ucestvovao u prestavi tako i sada u Makedoniji.Sve ovo vodi ka zatvaranju Ruskog centra u Nisu i uvodjenja Srbije u nato!

  3. Milutin kaže:

    Onomad, u nekoj emisi na rts Laazanskog je prozvao visoki vojni bezbednosni oficir u penziji da je deceniski saradnik iste sluzbe. To je daleko da je pripadnik iste ali ima benefite u svojoj egzistenciji zbog toga. Umesto da se stidi, jer ko zna sta sve prica o osvom okruzzenju tamogde prica, on i dalje paradira po medijima! U svakom slucaju on je manje bitan u odnosu na stetu koju je DraganM lepo objasnio!