Crna Gora traži izručenje vođe škaljaraca

Crna Gora traži izručenje vođe škaljaraca

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Srbiji zahtev za izručenje vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića, rečeno je danas za KRIK iz Ministarstva pravde Srbije. Vukotić je trenutno na odsluženju kazne zatvora zbog korišćenja lažnog pasoša, a crnogorske vlasti ga traže zbog sumnje na tri pokušaja ubistva i utaju poreza.

Piše: Jelena Radivojević

Zahtev za izručenje Kotoranina Jovana Vukotića je stigao i prosleđen je Višem sudu u Beogradu koji će o njemu odlučiti, rečeno je iz Ministarstva pravde za KRIK. 

Iz Višeg suda nisu odgovorili na pitanja KRIK-a zbog čega Crna Gora traži Vukotića, ali je poznato da se protiv njega u ovoj zemlji vode tri istrage – dve za pokušaj ubistva, a treća za utaju poreza.

Vukotić je u septembru 2018. godine uhapšen u Turskoj po poternici koju je za njim raspisala Grčka zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina i tada je kod njega pronađen falsifikovan pasoš.

On je nakon toga proteran u Srbiju čiji je državljanin. U februaru ove godine Vukotić je pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja lažnog pasoša i još uvek je na izdržavanju kazne.

Vukotića su srpske bezbednosne službe označile kao vođu škaljarskog klana.

Istrage u Crnoj Gori

Vukotić je u Crnoj Gori osumnjičen da je u maju 2016. godine pucao u Tamaru Zvicer, suprugu jednog od vođa suparničkog kavačkog klana. Prema navodima crnogorske policije Vukotić je svojim automobilom marke „Audi“ preprečio put kolima Tamare Zvicer i pucao u nju iz pištolja, međutim, pogodio je parkirani automobil. U tom trenutku sa njim se u kolima nalazio i njegov otac Veselin Vukotić, dok je sa Zvicer u kolima bila njena maloletna ćerka.

Osumnjičen je i da je dva meseca ranije učestvovao u pokušaju ubistva dvojice članova kavačkog klana Vojina Stupara i Miloša Radonjića tako što je sa još dva člana svog klana automobilom preseklao put Radonjiću i Stuparu koji su takođe bili u kolima.

Vukotić je pod istragom i zbog sumnje na utaju poreza i o tome ispitan u Srbiji kada se branio ćutanjem.

Vukotić je 2002. godine osuđen zbog pomaganja pri pokušaju ubistva na godinu dana zatvora. Sudilo mu se i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ 2012. godine u Tivtu, ali je u tom slučaju oslobođen optužbi.

Njegov otac Veselin ubijen je u aprilu ove godine ispred svoje kuće u Kotoru, a veruje se da je bio još jedna žrtva u obračunu dva kotorska klana – škaljarskog i kavačkog. Do raskola između ove dve grupe došlo je 2014. godine kada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. Od tada je u kriminalnim obračunima ova dva klana ubijeno više osoba na obe strane, a detalje možete pogledati u „Crnoj knjizi“ – bazi kriminalnih ubistava.

Veselin Vukotić je sa sinom Jovanom vodio poslove u Kotoru – restoran „Kantun Konoba“ i kafić „Siemper“, a bio je i vlasnik kompanije „Montestar Poker“ koja se bavila internet klađenjem.

Comments are closed.