CRD: Zastrašivanje istraživačkih novinara mora da se zaustavi

CRD: Zastrašivanje istraživačkih novinara mora da se zaustavi

Goran Miletić

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders (CRD) najoštrije osuđuje poslednju u nizu agresivnih kampanja provladinih medija protiv istraživačkih novinara i poziva nadležne da osiguraju poštovanje slobode govora i uzdrže se od ometanja rada nezavisnih medija.

Izvor: Civil Right Defenders (CRD)

„Najnovija kampanja koja je direktno usmerena protiv ličnosti glavnog i odgovornog urednika portala KRIK, Stevana Dojčinovića, koju vode provladini mediji ima za cilj zastrašivanje novinara i sprečavanje njihovog slobodnog rada. Javno diskreditovanje istraživačkih portala traje već duže vreme, a intenzivirano je krajem 2015. objavljivanjem fotografija u formi ´poternice´ urednika ovih medija“, navodi se u saopštenju.

Posebno je karakteristično, piše dalje u saopštenju, da se provladini mediji aktiviraju posle svake objavljene priče o učešću članova vladajuće stranke u koruptivnim aktivnostima ili nelegalnom sticanju imovine, kao što su navodne veze ministra zdravlja sa mafijom ili stanovi gradonačelnika Beograda na bugarskom primorju. Ova organizacija napominje i da su u svim slučajevima izostale reakcije nadležnih institucija.

„U zemlji koja ima dugu listu neistraženih i nerešenih napada na novinare (čak i sa smrtnim ishodom) opasno je na ovaj način etiketirati ljude. Posebno zabrinjava činjenica da je kampanja inicirana još neobjavljenim tekstom ovog istraživačkog portala što ukazuje da neko nadzire rad novinara KRIK-a“, kaže Goran Miletić, programski direktor za Zapadni Balkan međunarodne organizacije Civil Rights Defenders.

„Na isti dan kada je Zaštitnik građana objavio da postoje dokazi da su pripadnici Vojno-bezbednosne agencije pratili članove opozicionih partija, naslovna strana Informera implicira povezanost ovog lista sa službama i šalje jasnu poruku novinarima na koji način će biti tretirani ukoliko istražuju teme koje nisu prijatne  vlasti“, piše u dopisu poslatom medijima.

Civil Rights Defenders je naglasio zabrinutost zbog konstantnog kreiranja atmosfere straha u medijima i pozvao nadležne da osiguraju puno poštovanje slobode izražavanja i nesmetan rad medija u Srbiji.

 

Comments are closed.