CRD: Nadležni da istraže obijanje stana novinarke KRIK-a

CRD: Nadležni da istraže obijanje stana novinarke KRIK-a

Dragana Pećo

Incidenti u kojima su novinari i nezavisni mediji zastrašivani, ugrožavani i izloženi nasilju povećani su poslednjih nekoliko meseci, ocenjuje organizacija Civil Right Defenders (CRD) i poziva nadležne da istraže ove slučajeve, među kojima je i obijanje stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo.

Piše: Bojana Jovanović

Civil Right Defenders poziva nadležne da istraže slučaj Dragane Pećo i sve druge slučajeve pretnji i nasilja nad novinarima u zemlji. Vlada mora da radi na zaštiti slobode izražavanja i javnog informisanja u skladu sa međunarodnim standardima koje je Srbija dužna da poštuje“, rekao je Goran Miletić, programski direktor CRD-a.

CRD je u saopštenju podsetio da su medijske slobode u Srbiji značajno pogoršane u poslednjih nekoliko godina, a incidenti u kojima su novinari i nezavisni mediji zastrašivani, ugrožavani i izloženi nasilju povećani su poslednjih nekoliko meseci. U prvoj polovini 2017. godine, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zabeležilo je 19 fizičkih i verbalnih pretnji novinarima, uključujući četiri fizička, 14 verbalnih i jedan napad na imovinu.

Istraživački novinari, među kojima i novinara KRIK-a, bili su izloženi kampanji koju su vodili provladini tabloidi, podsetio je CRD.

Podsetimo, stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo obijen je u petak, 7. jula. Stvari su ispreturane, ali ništa od dragocenosti nije ukradeno. Medijska i novinarska udruženja izrazila su sumnju da je u pitanju pokušaj zastraživanja novinarke s obzirom na posao kojim se bavi.

Policija je najavila brzo rešavanje slučaja, ali do danas nema novih informacija u vezi sa istragom.

Comments are closed.