Čomić: Dugujemo zahvalnost istraživačkim novinarima

Čomić: Dugujemo zahvalnost istraživačkim novinarima

Gordana Čomić (foto: youtube)

„Da li će od ove presude biti pravde to ne znam, ali znam da liči na vladavinu prava. Za to zahvalnost dugujemo istraživačkim novinarima, mnogo više nego bilo kojoj instituciji“, kaže za KRIK Gordana Čomić, potpredsednica skupštine i generalna sekretarka Demokratske stanke, komentarišući presudu da se državi vrati zemlja koju je nelegalno prisvojila porodica gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Piše: Jelena Radivojević

Čomić naglašava da je, osim istraživačkog novinarstva, za vladavinu prava ključno nezavisno sudstvo – sudije i tužioci od integriteta, kao i da ljudi koji su na funkciji budu nadohvat ruke pravdi, kontroli i javnosti.

„Nije stvar u tome da lovimo ljude, stvar je u tome da svi zajedno učinimo da više prava bude u društvu“.

Potpredsednica skupštine kaže da ukoliko budu zadovoljene ove stavke, možemo očekivati više ovakvih presuda.

Privredni sud u Pančevu odlučio je da se državi vrati deset hektara zemlje nadomak Vršca koju su gradonačelnik Beograda Siniša Mali i članovi njegove porodice nelegalno prisvojili pre 12 godina.

Državnu njivu je firmi Siniše Malog poklonio Srđan Gajić, vlasnik kompanije „Alfa Protein“ koju je kupio u privatizacijji. On je sa porodicom Siniše Malog u martu 2005. sklopio ugovor o prodaji, ali novac za zemlju nikada nije isplaćen.

Država je podnela tužbu i tražila da joj se zemlja vrati. Sudski postupak koji je otpočeo 2007. godine prekinut je dve godine kasnije. Nastavljen je tek 2015. godine, mesec dana nakon što je KRIK objavio da je gradonačelnik umešan u sumnjive poslove.

Pročitajte kako je gradonačelnikova porodica prisvojila državno zemljište

Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo

Comments are closed.