Članovi srpske kriminalne grupe uhapšeni u velikoj akciji FBI-a ostaju u pritvoru

Članovi srpske kriminalne grupe uhapšeni u velikoj akciji FBI-a ostaju u pritvoru

Foto: MUP/arhiva

Četvorici osumnjičenih članova srpske kriminalne grupe čiji je vođa Dario Đorđević uhapšen u Beču, određen je pritvor do 30 dana, saopštio je Viši sud u Beogradu. Srpski državljani su uhapšeni u velikoj međunarodnoj akciji koju je predvodio FBI.

Piše: Milica Vojinović

Uhapšeni Stefan Runić, Petar Nikolić, Stefan Žižović i Ognjen Trojanović saslušani su u Tužilaštvu za organizovani kriminal nakon čega je tužilac predložio da im se odredi pritvor što je sud prihvatio.

Pritvor im je određen jer postoji opasnost da će pobeći, kao i da će ponoviti krivično delo. Dvoje osumnječenih je u bekstvu i za njima policija traga.

Runić, Nikolić, Žižović i Trojanović uhapšeni su u Beogradu pre tri dana zbog sumnje da su bili deo najveće kriminalne grupe koja je prodavala heroin, kokain i sintetičke droge u Beču. Prethodno je u tom gradu uhapšen i osumnjičeni šef grupe Dario Đorđević zvani Đoks kao i još 10 članova. Prilikom hapšenja grupe pronađeno je oko 10 kilograma heroina, pet kilograma kokaina, više od 100.000 evra, falsifikovani pasoši i tri pištolja.

Protiv uhapšenih u Beču postupak će biti nastavljen u Austriji, dok iz srpskog tužilaštva ne navode da li će zatražiti izručenje Đorđevića kako bi mu se sudilo u Srbiji.

Grupa je uhapšena u velikoj međunarodnoj akciji FBI-a nazvanoj „Trojanski štit“ u kojoj je palo više od 800 osoba i zaplenjeno više od šest tona kokaina i 140 miliona dolara. Naime, FBI je kriminalcima širom sveta podmetnuo uređaje za tajnu komunikaciju koju su oni koristili ne znajući da FBI prati njihove razgovore. U porukama koje su kriminalci razmenjivali otkriveno je oko 100 pretnji ubistvima, a policija je u ovim dopisivanjima videla fotografije stotina kilograma kokaina koji su kriminalne grupe švercovale. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.