Član „Alkatraza“ osuđen za nezakonito posedovanje pištolja

Član „Alkatraza“ osuđen za nezakonito posedovanje pištolja

Hapšenje Damjana Šobića (foto: MUP)

Damjan Šobić, član navijačke grupe „Alkatraz“, osuđen je na godinu i pet meseci zatvora pošto je priznao da je nelegalno posedovao pištolj i 13 metaka. Šobić je bio blizak članovima kriminalno-navijačke grupe „Janjičari“.

Piše: Milica Vojinović

Kazna od 17 meseci zatvora biće smanjena za nešto više od mesec dana pošto je Šobić toliko već proveo u pritvoru pre nego što je sa tužilaštvom sklopio sporazum i priznao krivicu. On je danas pušten u kućni pritvor gde će čekati početak izdržavanja kazne u Centralnom zatvoru u Beogradu, rečeno je novinarima KRIK-a u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Osim zatvorske Šobiću je izrečena i novčana kazna od 400.000 dinara, a sporni pištolj i municija su mu oduzeti.

On je, podsetimo, uhapšen krajem februara pošto je policija pronašla oružje u njegovom stanu. Bio je član Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“, a kod njega u stanu, osim oružja, pronađene su i majice sa natpisom ove grupe.

Šobić je ranije osuđivan. Zbog nelegalnog posedovanja oružja osuđen je 2017. na godinu i po dana zatvora, a kako je pisao Insajder, protiv njega su se vodili postupci i za druga krivična dela.

Bio je blizak i Partizanovoj kriminalno-navijačkoj grupi „Janjičari“. Kako svedoče fotografije sa utakmica Šobić je na tribinama viđen sa članovima ove grupe i njihovim tadašnjim vođom Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi koji je ubijen 2016. godine u ratu klanova.

Kako je pisao Insajder 2017. Šobić je dao čitulju poznatom kriminalcu iz Kruševca Dejanu Streljiću zvanom Deja Bosanac koji je likvidiran iste godine u Kosovskoj Mitrovici. Osim njega na čitulji su bili potpisani i drugi navijači „Alkatraza“ – Milan Krasić kome se sudilo za ubistvo člana suparničke navijačke grupe Ivana Perovića, ali je na kraju oslobođen i Ljubomir Marković Kića koji je ubijen u Beogradu početkom novembra 2019. godine. Markovićevo ubistvo do sada nije rešeno.

Nakon Šobićevog hapšenja na društvenim mrežama se pojavila fotografija na kojoj je sa Danilom Vučićem, sinom predsednika Aleksandra Vučić. Nije poznato kada i gde je ona nastala.

Danilo Vučić ranije je već fotografisan u društvu kriminalaca i članova grupe „Janjičari“. Na svetskom prvenstvu u fudbalu 2018. godine u Rusiji uslikan je sa nekoliko članova „Janjičara“, među kojima su bili Boris Karapandžić koji je nedavno uhapšen kao član kriminalne grupe Veljka Belivuka, i Aleksandar Vidojević, zvani Aca Rošavi, koga je srpska policija označila kao člana kavačkog klana. Danilo Vučić je sa njim viđan nekoliko puta, a predsednik javnosti nikada nije objasnio njihov odnos.

Nakon ubistva Stankovića, vođstvo nad grupom „Janjičari“ preuzeo je njegov blizak saradnik Veljko Belivuk i promenio joj naziv u „Principi“. Belivuk je uhapšen početkom februara i njegova grupa se sumnjiči za tri ubistva, otmice i druga krivična dela. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.