CINS: Najblaža kazna funkcioneru SNS-a zbog dodeljivanja funkcije bratu

CINS: Najblaža kazna funkcioneru SNS-a zbog dodeljivanja funkcije bratu

Igor Mirović (foto: youtube)

Agencija za borbu protiv korupcije kaznila je predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića merom upozorenja jer je imenovao brata na javnu funkciju, što je najblaža mera koju Agencija može da izrekne funkcionerima, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Piše: Milica Vojinović

Predsednik Pokrajinske vlade i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke kažnjen je merom upozorenja jer je Agencija utvrdila da je bio u sukobu interesa kada je u avgustu 2016. godine postavio svog brata, Predraga, za člana Nadzornog odbora u Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine.

Kako piše CINS, tadašnja direktorka Agencije Majda Kršikapa u oktobru 2017. godine potpisala je rešenje kojim se Miroviću izriče najblaža od tri moguće mere – mera upozorenja.

U ovom rešenju, kako navodi CINS, piše da je Mirović imenovanjem svog brata doveo sebe u sukob interesa i podredio javni interes privatnom, iskoristivši javnu funkciju za sticanje pogodnosti za povezano lice, i stvorio odnos zavisnosti prema licu koje može da utiče na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije predsednika Pokrajinske vlade, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije.

Pri donošenju odluke o kazni, Agencija je kao olakšavajuću okolnost uzela to što je Mirovićev brat razrešen sa mesta člana Nadzornog odbora pre nego što je Agencija pokrenula postupak.

Mirovićev brat smenjen je tek nakon što je objavljen tekst na sajtu Peščanik, odnosno nakon više od sedam meseci obavljanja funkcije u Nadzornom odboru.

On je u februaru ove godine kažnjen merom javnog objavljivanja odluke o povredi zakona, jer nije preneo ni upravljačka prava u firmi Delfin wash, navodi CINS.

Comments are closed.