Četvorica osuđena zbog trgovine drogom, njihov navodni šef oslobođen

Četvorica osuđena zbog trgovine drogom, njihov navodni šef oslobođen

Marihuana (arhivska fotografija MUP)

Dalibor Trnavac, kom se sudilo da je bio šef grupe koja je proizvodila marihuanu i prodavala je u Srbiji i zemljama Zapadne Evrope, danas je u Višem sudu u Beogradu oslobođen optužbi. Četvorica muškaraca koji su bili optuženi kao njegovi saradnici osuđeni su na više od 27 godina zatvora zbog trgovine drogom. Presuda nije konačna i na nju tužilaštvo i osuđeni mogu da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Piše: Jelena Radivojević

Vuk Popović, Obren Markešević, Zoran Božović i Miodrag Otović osuđeni su danas u Višem sudu u Beogradu zbog proizvodnje i prodaje marihuane. Markešević i Popović su dobili po šest godina zatvora, Božović osam, dok je Otović, koji je osuđen i zbog nelegalnog oružja, dobio kaznu od sedam godina i 10 meseci.

Njih četvorica bili su optuženi da su kao članovi grupe koju je organizovao Dalibor Trnavac u inostranstvu gajili marihuanu koju su kasnije prodavali širom Evrope i u Srbiji.

Popović je, kako je tvrdilo tužilaštvo, sadio biljke, zalivao ih i prehranjivao, ali i pripremao i pakovao drogu za dalju prodaju. Osim toga, on je obezbeđivao transport i šverc marihuane i delio novac svojim saradnicima, piše u optužnici.

Markešević je bio zadužen za kupovinu i instaliranje opreme u laboratorije za uzgoj marihuane, a slična zaduženja imali su i Božović i Otović, utvrdilo je tužilaštvo.

Sve to, piše u optužnici, radili su po nalozima Trnavca koji je finansirao izgradnju plantaža marihuane na nekoliko lokacija u Pragu u Češkoj. Takođe, tužilaštvo navodi da je Trnavac 2017. godine otputovao u Prag kako bi sa jednim od saradnika prodao 154 kilograma marihuane koja je kasnije pronađena i zaplenjena.

Sud, međutim, smatra da nema dovoljno dokaza da je Trnavac bio organizator grupe i da je uopšte učestvovao u proizvodnji i prodaji droge, pa ga je oslobodio ovih optužbi.

Trnavac je, takođe, bio optužen i da je novac od prodaje marihuane ubacivao u legalne tokove u Srbiji kupovinom nekretnina i automobila, ali je i za to oslobođen današnjom presudom.

Optužbi za pranje para oslobođeni su i Popović i Markešević.

Miljan Kenjić, koji je bio optužen da je kao član grupe proizvodio i prodavao marihuanu, oslobođen je svih optužbi.  

Ova presuda nije konačna i na nju se mogu žaliti obe strane – i tužilaštvo i odbrana osuđenih.

Podsetimo, optuženi su uhapšeni pre pet godina u akciji srpske i češke policije kada je kod njih pronađena marihuana i laboratorije, dok su Trnavac i Popović izbegli hapšenje i njima se sudilo u odsustvu. U sefovima koje su koristili u Srbiji, kao i u stanovima za koje je tužilaštvo tvrdilo da su kupili novcem od prodaje marihuane, pronađena je veća suma novca. Tako, u sefu koji je iznajmio Trnavac pronađeno je 70.500 evra.

Policija im je zaplenila novac, kao i luksuzne automobile i nekretnine.

Trnavac je, inače, odranije poznat policiji, a njegovo ime pojavljuje se i u policijskoj Beloj knjizi organizovanog kriminala objavljenoj 2003. godine – označen je kao član grupe “Bosanci” iz Čačka koja se bavila trgovinom oružja, krađama, nasilničkom ponašanju, ucenama i iznudama, navodi se u dokumentu.

Comments are closed.