Četiri postupka protiv KRIK-a po tužbama ministra Popovića

Četiri postupka protiv KRIK-a po tužbama ministra Popovića

Nenad Popović

Protiv KRIK-a se u Višem sudu u Beogradu vode četiri odvojena postupka po tužbama ministra bez portfelja Nenada Popovića. KRIK-ovi advokati predložili su da se postupci spoje, ali sud još nije doneo odluku o tome.

Piše: Milica Vojinović

Ministar Nenad Popović tužio je KRIK čak četiri puta početkom ove godine zbog četiri teksta u kojima su navedene gotovo iste informacije – zasnovane na dokumentima procurilim u okviru međunarodnog projekta „Rajski papiri“.

Prošlog petka održano je ročište po jednoj Popovićevoj tužbi, dok su suđenja po preostale tri tužbe zakazana za naredni period.

Advokati KRIK-a tražili su da se postupci spoje u jedan kako bi se smanjili troškovi i uštedelo vreme učesnika u postupku, ali sud ovaj predlog nije razmatrao.

Budući da je sud zakazao odvojena ročišta deluje da do spajanja najverovatnije neće ni doći.

„Mi smo inistirali u tome da se spoje postupci zato što se radi o istim parničnim strankama, s druge strane radi se o istim, po našem viđenju, informacijama. O istoj stvari se odlučuje praktično u  četiri postupka“, rekla je advokatica KRIK-a Kruna Savović.

Ona je dodala i da četiri postupka otežavaju situaciju jer će urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, umesto jednom, morati da prisustvuje i daje iskaz četiri puta.

Advokati će, takođe, prisustvovati ročištima četiri puta više, što predstavlja i finansijski pritisak na redakciju KRIK-a.

Podsetimo, ministar Nenad Popović podneo je od početka godine četiri tužbe protiv KRIK-a, a sve zbog otkrića koje je KRIK objavio u okviru projekta „Rajski papiri“.

Ministar je svakom tužbom tražio milion dinara odštete zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva.

Tekstovi zbog kojih je Popović tužio KRIK napisani su na osnovu mejlova i dokumentacije procurile u okviru međunarodnog projekta „Rajski papiri“.

Popović je podneo tužbu zbog priče „Popović ‘visokorizičan’ za ofšor agenciju“ u kojoj je otkriveno da ministar poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama, ali i da je u izveštaju advokatske kancelarije „Appleby“, koja se bavi osnivanjem ofšor kompanija, označen kao klijent visokog rizika.

Ministar je KRIK tužio i zbog teksta „Srpski državljani u ‘Rajskim papirima’“ u kojem je samo najavljeno da će KRIK objaviti priču o njemu, kao i za dve vesti – „Netačno da Popović nema ofšor kompanije“ i „’Rajski papiri’ nisu napad na Popovića, već međunarodni projekat“ u kojima je redakcija KRIK reagovala na Popovićeve izjave da ne poseduje ofšor kompanije i optužio KRIK za politički napad na njega.

KRIK podseća da je sve što je objavljeno potkrepljeno autentičnom dokumentacijom, kao i da su „Rajski papiri“ međunarodni projekat u kom je učestvovalo 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja.

Novinari su pre objavljivanja priče pozvali Popovića na intervju i poslali mu precizna pitanja na mejl, ali on nije pristao da govori za KRIK.

Zbog pritisaka koje trpi, redakcija KRIK-a moli čitaoce da nam individualnim donacijama pomognu da nastavimo da se bavimo istraživanjem kriminala i korupcije. Svaka donacija mnogo znači! Kako da nas donirate pročitajte na ovom linku. 

Comments are closed.