CEPRIS: Vučevićeva izjava zastrašivanje suda

CEPRIS: Vučevićeva izjava zastrašivanje suda

U izjavi Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada i potpredsednika SNS-a, o sudijama koje su donele presudu protiv bivšeg ministra Predraga Bubala, grubo se krši pretpostavka nevinosti i zastrašuje sud, navodi u saopštenju strukovno udruženje Centar za pravosudna istraživanja – CEPRIS.

Piše: Milica Vojinović

Jedan od najizrazitijih vidova ugrožavanja nezavisnosti suda su izjave visoko rangiranih političara u kojima se prejudicira krivica, navodi CEPRIS u saopštenju i dodaje da je opasnost veća kada se nezadovoljstvo presudom iskazuje neargumentovanim optužbama za korupciju.

CEPRIS navodi da je primer ovakvog pritiska Vučevićeva izjava povodom prvostepene oslobađajuće presude Predragu Bubalu u vezi sa privatizacijom Luke Beograd.

„U izjavi se grubo krši pretpostavka nevinosti i zastrašuje sud, jer se sudije terete za bezakonje i potkupljenost, a optuženi nazivaju najvećim i dokazanim lopovima čija je krivica očigledna“, piše u saopštenju.

„Jednako zabrinjava omalovažavanje suda i sudija opaskama da nisu dostojni poštovanja, da ne služe Ustavu i pravnom poretku Srbije i da im presude pišu oni koji im pune džepove“, navodi CEPRIS u saopštenju i dodaje da efekte izjave ne umanjuje ograda autora da je daje u svojstvu običnog građanina, a ne javnog funkcionera.

Podsetimo, „Tanjug“ je juče preneo Vučevićevu izjavu da on „kao pravnik i običan građanin“ pita sudije „kome služe, narodu ili lopovima“ i „koliko koštaju njihov obraz i čast“.

„Gospodo sudije, pitam vas ono što se narod Srbije pita svakoga dana – kada ćete početi da sudite po zakonima Republike Srbije, pravu i pravdi, a ne po sumi novca koju dobijate od dosovskih osvedočenih lopova, koji su sproveli najmonstruoznije pljačkaške privatizacije?“ rekao je Vučević nakon oslobađajuće presude bivšem ministru Predragu Bubalu i drugim optuženima u slučaju „Luka Beograd“.

Izjava je izazvala brojne reakcije stručne javnosti.

Comments are closed.