Čeković o „Rajskim papirima“: Firma na Malti osnovana zbog širenja tržišta

Čeković o „Rajskim papirima“: Firma na Malti osnovana zbog širenja tržišta

Jovan Čeković (foto: Glas zapadne Srbije)

Dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem „Jugoimport SDPR“ Jovan Čeković rekao je za televiziju N1 da je kompaniju na Malti koja se pojavljuje u „Rajskim papirima“ osnovao zbog potencijalnog tržišta.

Piše: Vesna Radojević

U pisanoj izjavi za N1 Čeković je naveo da je firma osnovana 20. septembra 2007. godine, a ugašena 19. septembra 2010. zbog nedostatka poslova.

„Nakon gašenja, firma ne poseduje nikakvu imovinu, kapital, niti bankovne račune“, prenosi N1.

Razlog zbog kog se odlučio da firmu otvori na Malti je, kako je rekao, procena da će odatle lakše doći do potencijalnog tržišta u Libiji i zemljama Bliskog Istoka.

„Drugi razlog je što su mnoge kompanije iz zemalja koje su bile naše ciljno tržište imala svoja predstavništva i firme upravo na Malti“, kazao je Čeković.

KRIK je u tekstu „Srpski državljani u ‘Rajskim papirima'“ objavio da se među dokumentima koji su procurili pojavljuje i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem „Jugoimport SDPR“ i to kao vlasnik malteške kompanije „Jomil Malta Limited“ koja je osnovana u septembru 2007. godine.

Ova firma deo je šire mreže „Jomil“ kompanija registrovanih u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Kongu, Kipru, Malti i Angoli, a njima upravljaju Čeković i njegova ćerka Milica. Deo firmi registrovan je za izvoz naoruženja, a pojedine se bave poljoprivredom i seoskim turizmom.

Čekoviću se sudilo za zloupotrebu službenog položaja, između ostalog jer je 2002. godine sa računa firme „Jugoimport SDPR“ u Libiji isplatio 400.000 dolara kompaniji u Liberiji sa kojom „SDPR“ nije imao nikakav poslovni odnos, kako su objavili domaći mediji. On je oslobođen optužbi.

U intervjuu datom magazinu „Vreme“ 2002. godine rekao je: „Državni kapital ‘Jugoimporta’ uvećao sam za 70 miliona dolara u najteže vreme sankcija, iako je naša osnovna delatnost, promet naoružanja i vojne opreme, tada bila najstrože zabranjena“.

Novinari KRIK-a pokušali su da kontaktiraju Čekovića, ali su nas iz njegove firme „Azimuth“ obavestili da je na putu, da ne otvara mejlove, kao i da nisu ovlašćeni da daju njegov broj telefona.

Međunarodni projekat „Rajski papiri“ obuhvata više od 13 miliona dokumenata koji su procurili iz dve agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i Singapura, kao i iz 19 zvaničnih kompanijskih registara poreskih rajeva.

KRIK je učestvovao u ovom projektu i analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom.

Procurila dokumenta otkrila su koji poznati srpski državljani su koristili usluge agencija „Appleby“ „Asiaciti Trust“ ili bili vlasnici kompanija u nekoj od ofšor destinacija. Detalje pročitajte na ovom linku.

Comments are closed.