Čaba Der osuđen u Mađarskoj na doživotnu robiju

Čaba Der osuđen u Mađarskoj na doživotnu robiju

Čaba Der

Kriminalac Čaba Der osuđen je u sredu u Mađarskoj na doživotnu kaznu zatvora za dva ubistva koja je počinio u ovoj zemlji i u Holandiji. Deru se u Srbiji sudi u odsustvu za ubistvo Nebojše Markovića, koji je likvidiran u januaru 2019. u Beogradu.

Piše: Milica Vojinović

Der je osuđen za ubistvo Lasla Vetulija u septembru 2018. u Budimpešti i za likvidaciju hrvatskog državljanina Ivana Serdarušića koga je u julu iste godine ubio u Amsterdamu u Holandiji, kako je utvrdio sud u Budimpešti.

Nekoliko meseci pre ubistava Der je u Češkoj nabavio oružje i dve falsifikovane lične karte, utvrdila je istraga u Mađarskoj.

Der je osuđen na doživotnu robiju i iz zatvora može da bude pušten na uslovnu slobodu tek nakon što odsluži 40 godina, piše u saopštenju suda. Sud navodi da je Der ubistvo u Holandiji izvršio hladnokrvno, na suđenju nije pokazao kajanje, a i ranije je bio osuđen za ubistvo.

U Srbiji je protiv njega u toku suđenje za ubistvo Nebojše Markovića koji je likvidiran u januaru 2019, u jutarnjim satima ispred kuće u kojoj je živeo u beogradskom naselju Banovo brdo.

Žrtvu je čekao u automobilu, a kada je Marković naišao Der je izašao, izvadio pištolj iz ranca i upucao ga četiri puta, tvrdi tužilaštvo. Der je ovo ubistvo priznao na saslušanju u Mađarskoj. Ispričao je da je ono bilo osveta za napad na njega koji se dogodio tri meseca ranije u Budimpešti – tada je, kako je ispričao, na njega pucao muškarac, ali nije želeo da otkrije njegovo ime.

„(Naveo je) da je posle te pucnjave dobio informaciju zašto se to dogodilo i zašto je pucano na njega i da je pokrenuo odbrambeni mehanizam u njemu da bi sebi spasao život i da se zato dogodila tragedija u Beogradu“, prepričano je u optužnici za ubistvo Markovića ono što je Der ispričao na saslušanju u Mađarskoj.

Deru se sudi u odsustvu, dok je na optuženičkoj klupi Alen Cigler, njegov dugogodišnji prijatelj koji se tereti da mu je pomogao pri ubistvu.

Der je rekao da je Ciglera umešao u ovaj zločin zato što je bio jedini čovek kom je verovao, ali i da Cigler nije znao šta će se dogoditi, već da ga je lagao da ide da potraži čoveka koji mu duguje novac.

„Okrivljeni nije želeo da se prilikom saslušanja izjašnjava kako je i iz kog razloga počinio delo, navodeći da će detaljnije o tome da govori kada srpske vlasti dođu lično“, navodi se u srpskoj optužnici ono što je Der ispričao u Mađarskoj.

Cigler je na sudu potvrdio reči svog prijatelja i negirao da je znao šta će on da uradi. 

Inače, Der je ranije već osuđivan za otmicu, razbojništvo, ali i ubistvo. Sud je utvrdio da je 2004. ubio Branislava Jelačića i zbog toga je osuđen na 15 godina zatvora.

Comments are closed.