Bugarska poslanica imala firmu sa kosovskim kriminalcem Ismetom Osmanijem

Bugarska poslanica imala firmu sa kosovskim kriminalcem Ismetom Osmanijem

Ismet Osmani (foto: Reporteri)

Rosica Kirova, koja je juče položila zakletvu kao poslanica bugarske vladajuće stranke, bila je poslovna saradnica kosovskog kriminalca Ismeta Osmanija Curija, piše bugarski portal BIRD. Osmani je u ranijim izveštajima obaveštajnih agencija označavan kao vođa kriminalne grupe koja se bavi švercom cigareta, droge i oružja, a održavao je bliske odnose sa kosovskim političarem Hašimom Tačijem.

Piše: Bojana Pavlović

Kirova, političarka iz Vidina, bugarskog grada u blizini granice sa Srbijom i Rumunijom, privukla je pažnju javnosti u septembru prošle godine kada se pojavila na snimku koji je bugarski premijer Bojko Borisov objavio na svom fejsbuk profilu. Kirova je sedela na zadnjem sedištu džipa koji je vozio premijer dok su obilazili radove na novom putu Vidin-Montana i obraćao joj se prijateljski sa „Rosi“. Dok su se mediji utrkivali da saznaju više o misterioznoj političarki, Borisov ju je imenovao za nosioca liste svoje stanke GERB koja je u Bugarskoj na vlasti od 2009. 

Bugarski BIRD otkrio je do sada nepoznate poslovne veze nove poslanice. Kirova je u novembru 2004. godine sa kosovskim kriminalcem Ismetom Osmanijem Curijem i još dve osobe osnovala firmu za proizvodnju građevinskog materijala „Citadel BG AD“. Prema prijavi koju je popunio, Osmani je naveo da je državljanin Jugoslavije, a pasoš je obnovio u srpskom konzulatu u Pragu.

Bugarska poslanica je na pitanje novinara BIRD-a odgovorila da ne poznaje Osmanija, ali je navela da ima mnogo saradnika i da će proveriti navode novinara. Bugarski poslovni registar pokuzuje da je firma u likvidaciji, ali nije ugašena. 

Samo tri meseca posle osnivanja firme, Osmanijevo ime našlo se u izveštaju nemačke obaveštajne agencije BND u kom se navodi da je umešan u šverc cigareta, narkotika i goriva i da se smatra posebno opasnim. Osmani je, kako piše, održavao bliske odnose sa OVK i Hašimom Tačijem koga je i finansijski podržavao do 1998. godine.

BIRD podseća da je Osmanija kao šefa organizovanie kriminalne grupe označila i srpska policija u Beloj knjizi o organizovanom kriminalu početkom 2000-ih, а spominje se i u izveštaju srpske obaveštajne službe iz 2011. godine gde je opisan kao glavni saradnik sumnjivog biznismena Zvonka Veselinovića u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Poslednji put Osmani je hapšen u maju 2019. zbog zelenašenja, prevare i iznude. Kosovska policija navela je da su uhapšeni davanjem pozajmica uz visoke kamate pribavili imovinu vrednu 2,5 miliona evra – dve kuće u Prištini, automobile i novac. Pušten je uz kauciju nekoliko meseci kasnije. 

Osmani nije poslovao samo u regionu. Kako je KRIK ranije otkrio, u češkom gradu Brnu osnovao je firmu „Dafina“. Mnogi kriminalci sa Balkana devedesetih godina osnivali su firme u Češkoj jer im je to omogućavalo da dobiju boravište u ovoj zemlji.

Više o Ismetu Osmaniju pročitajte ovde

Comments are closed.