Bubalo ponovo oslobođen u slučaju „Luka Beograd“

Bubalo ponovo oslobođen u slučaju „Luka Beograd“

Predrag Bubalo (foto: N1)

Bivši ministar privrede Predrag Bubalo danas je u Višem sudu u Beogradu oslobođen optužbi da je zloupotrebio položaj i firmi biznismena Milana Beka i Miroslava Miškovića omogućio da kupi akcije „Luke Beograd“ po ceni nižoj od tržišne. Istu presudu ovaj sud doneo je i pre nešto više od dve godine, ali je ona ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Piše: Bojana Jovanović

Bubalo je danas po drugi put oslobođen optužbi u ovom postupku – prvi put se to desilo u decembru 2017, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio novo suđenje.

Osim Bubala, oslobođeno je i ostalih sedmoro optuženih – nekadašnjih direktora Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda i „Luke Beograd“.

Ova presuda nije konačna i Tužilaštvo za organizovani kriminal na nju može da se žali Apelacionom sudu u Beogradu, koji će potom staviti tačku na ovaj postupak.

Bubalu i ostalim optuženima sudilo se da su kompaniji „Worldfin S.A.“ iz Luksemburga 2005. godine omogućili da kupi državni paket akcija preduzeća „Luka Beograd“ po ceni znatno nižoj od tržišne. 

Akcije su prodate po ceni od 800 dinara, dok je njihova realna vrednost bila 1.450 dinara, tvrdi tužilaštvo. Optuženi su ovakvom prodajom omogućili luksemburškoj kompaniji da stekne 14 miliona evra – za koliko je oštećen državni budžet. Krajnji vlasnici luksemburške firme u to vreme bili su biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković, piše u optužnici.

Bubalo je kao resorni ministar znao da je vrednost akcija potcenjena, ali nije učinio ništa da spreči da se one prodaju, piše u optužnici. On je, tvrdi tužilaštvo, propustio da naloži da se sprovede nadzor nad radom Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda, da se preispitaju odluke i nalozi za prodaju akcija, kao i da upozori na uočene nepravilnosti, odredi mere i rok za otklanjanje nepravilnosti.

Predrag Bubalo, ministar privrede u vladi Vojislava Koštunice, uhapšen je u junu 2013, a suđenje je počelo sredinom naredne godine. On je negirao optužbe.

Milan Beko u ovom postupku je bio svedok. Na sudu je ispričao da mu je kupovina Luke Beograd“ jedan od najgorih poslovnih poteza i da se pokajao što je u njega ušao.

Miroslav Mišković je kao svedok u istrazi kazao da je preko firme „Worldfin S.A.“ ulagao novac i da je kupovinom „Luke Beograd“ mogao ili da profitira ili da izgubi uloženi novac. Prvi razlog zbog koga se odlučio za kupovinu akcija „Luke“ jeste atraktivno zemljište koje je blizu centra grada, rekao je Mišković.

Privatizacija „Luke Beograd“ jedna je od 24 sporne privatizacije koje je istraživao Savet za borbu protiv korupcije.

Osim Bubala, oslobođeni su i bivši direktori Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda i „Luke Beograd“ – Miodrag Đorđević, Goran Mrđa, Aleksej Misailović, Aleksandar Gračanac, Jasmina Dragutinović, Miroslava Drobac i Dušan Kosovac.

Optužnicu za ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

Comments are closed.