Bubalo oslobođen u slučaju „Luka Beograd“

Bubalo oslobođen u slučaju „Luka Beograd“

Predrag Bubalo (foto: N1)

Bivši ministar privrede Predrag Bubalo oslobođen je danas u Višem sudu u Beogradu optužbi da je zloupotrebio položaj prilikom prodaje državnih akcija u „Luci Beograd“.

Izvor: Beta, KRIK

Osim Bubala, oslobođeni su i direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević, Goran Mrđa i Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović, koji su takođe bili optuženi za zloupotrebu službenog položaja.

Bivša direktori „Luke Beograd“ Miroslava Drobac i Dušan Kosovac oslobođeni su optužbi da su zloupotrebili položaj odgovornog lica.

Njih je tužilaštvo teretilo da su omogućili da kompanija „Worldfin S.A.“ iz Luksemburga 2005. godine kupi državni paket akcija preduzeća „Luka Beograd“ po ceni znatno nižoj od tržišne. Krajnji vlasnici luksemburške firme u to vreme bili su biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković, piše u optužnici.

Kako piše u optužnici, akcije su prodate po ceni od 800 dinara, dok je realna vrednost akcije iznosila 1.450 dinara. Optuženi su tako pribavili korist kompaniji „Worldfin S.A.“ od 14 miliona evra za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

Bivšem ministru Bubalu sudilo se jer je kao resorni ministar znao da je vrednost akcije potcenjena, ali nije učinio ništa da spreči da se one prodaju. On je, kako piše u optužnici, propustio da naloži da se sprovede nadzor nad radom Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda, da se preispitaju odluke i nalozi za prodaju akcija, kao i da upozori na uočene nepravilnosti, odredi mere i rok za njihovo otklanjanje.

Bubalo, ministar u vladi Vojislava Koštunice, uhapšen je u junu 2013, a suđenje je počelo sredinom naredne godine. On je na suđenju negirao sve optužbe.

Milan Beko u ovom postupku je bio svedok. Na sudu je ispričao da mu je kupovina „Luke Beograd“ bio jedan od najgorih poslova i da se pokajao što je u njega ušao.

Privatizacija „Luke Beograd“ jedna je od 24 sporne privatizacije koje je istraživao Savet za borbu protiv korupcije.

Ovo je prvostepena presuda i na nju Tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo žalbe Apelacionom sudu.

Optužnicu za ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

Comments are closed.