Brnabić zadržala sve sumnjive ministre

Ana Brnabić (foto: N1)

U predlogu sastava buduće Vlade Srbije Ana Brnabić zadržala je ministre koji su imovinu stekli na sumnjiv način, osnivali ofšor kompanije i imaju veze sa kriminalcima.

Piše: Jelena Radivojević

Ukoliko skupština usvoji predlog mandatarke Ane Brnabić, nova vlada će biti gotovo identična onoj koju je vodio Aleksandar Vučić. Svoje pozicije će, između ostalih, zadržati i ministri poznati po sumnjivim poslovima, a na koje KRIK podseća.

Stan i ofšor

Najviše medijske pažnje dobila je odluka mandatarke da Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević zamene resore, to jest da Vulin vodi Ministarstvo odbrane, a da Đorđević preuzme Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kod obojice je KRIK, radeći na bazi imovine političara, otkrio sumnjive novčane transakcije.

Aleksandar Vulin

Novinari KRIK-a otkrili su da je ministar Vulin sa suprugom Natašom u julu 2012. kupio trosoban stan na Zvezdari vredan 229.620 evra. Ovaj stan Vulin je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije uz objašnjenje da ga je stekao „prodajom imovine“. Jedina nekretnina koju je pre ovoga posedovao, međutim, bio je jednosoban stan u Novom Sadu koji je dobio na poklon od sudije Olgice Milošević, a zatim ga prodao rođenom bratu za oko 40.000 evra. Ovaj iznos bio je dovoljan da se otplati samo prva rata za stan na Zvezdari. Nije poznato da li je Vulin stan isplatio do kraja i ukoliko jeste, odakle mu ostatak novca. Uz stan, bračni par Vulin kupio je i parking mesto, ali to nije prijavljeno Agenciji.

Agencija za borbu protiv korupcije uočila je ove čudne okolnosti i u decembru 2015. Tužilaštvu za organizovani kriminal dostavila izveštaj u kojem je upozorila na neobičan put kojim je Vulin došao do stana. Tužilaštvo je pokrenulo predistražni postupak i naložilo policiji da prikupi informacije o tome na koji je način ministar kupio stan u Beogradu. Policija, međutim, već godinu i po dana odbija da dostavi tražene informacije iako je tužilaštvo više puta slalo urgencije Upravi kriminalističke policije.

Kolega sa kojim će Vulin zameniti ministarsku fotelju, Zoran Đorđević, bio je vlasnik ofšor firme „KBX Consulting LLC“ iz Delavera, kako je otkrio KRIK. U Delaveru se firme osnivaju najčešće kako bi se pravi vlasnik sakrio iza njih.

Manje od godinu dana nakon osnivanja, u junu 2009. Đorđevićeva ofšor firma sklopila je kroz svoju srpsku firmu posao sa državnim preduzećem „Telekom“ vredan 88 hiljada evra. Nije se sprovela klasična javna nabavka, već je „Telekom“ sklopio ugovor s Đorđevićem nakon direktnog pregovaranja i bez javnog oglasa. To je bio, kako je KRIK otkrio, jedini posao ove kompanije. Ubrzo nakon toga Đorđević je doneo odluku da se srpska kompanija ugasi i ona ne postoji od marta 2010. godine.

Ministar odbrane Đorđević potvrdio je ova otkrića, ali nije objasnio kako je moguće da je njegova tek otvorena firma sklopila posao sa državnim preduzećem, niti zašto je za ovaj posao registrovao ofšor firmu. Rekao je samo da je posao sa „Telekomom“ bio neisplativ.

Partner Đorđevićevoj firmi u poslu sa „Telekomom“ bila je kompanija „Focus Group LLC“ koja vodi do Petra Komljenovića. Njega je policija imenovala kao jednog od aktera šverca cigareta od 1995. do 2001. godine u šemi akcije „Mreža“, ali nikada nije bio optužen ili osuđen zbog toga. U Komljenovićevoj firmi radio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a poslovno je sarađivao i sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

Prijateljstva sa kriminalcima

Zlatibor Lončar dobiće treći put zaredom Ministarstvo zdravlja, iako su više puta u javnosti otkrivene njegove veze sa najozloglašenijom kriminalnom grupom sa ovih prostora – zemunskim klanom. Ova grupa bavila se švercom droge, kidnapovanjima, ubistvima, ali je bila umešana i u atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića.

Dušan Spasojević i Zlatibor Lončar (foto: ozonpress)

KRIK je u februaru 2016. godine otkrio da je Lončar 2002. godine potpisao ugovor o kupovini stana sa suprugom Sretka Kalinića, jednog od najbrutalnijih ubica zemunskog klana. Ugovor je potpisan svega deset dana nakon smrti crnogorskog mafijaša za čije ubistvo Lončara optužuju svedoci saradnici sa suđenja zemunskoj grupi.

Svedoci Dejan Milenković Bagzi i Zoran Vukojević Vuk govorili su da je šef grupe Dušan Spasojević angažovao Lončara, tada mladog doktora koji je radio u Urgentnom centru, da dokrajči kriminalca koji je preživeo oružani napad na ulici. Lončar je, prema navodima Bagzija, kriminalcu ubrizgao neku supstancu u infuziju.

Prema svedocima, Lončar je za ovo delo nagrađen nekretninom. Stan koji su novinari KRIK-a otkrili, poklapa se sa opisom koji su svedoci dali na sudu.

Bivši ministar Velimir Ilić početkom ove godine objavio je fotografije na kojima se vidi Lončar kako se grli sa Spasojevićem i pozira u sedištu ovog ozloglašenog klana u Šilerovoj ulici.

Ministar Lončar novinarima KRIK-a nije želeo da objasni svoje veze sa „zemuncima“, niti da odgovori da li je stan kupio ili ga je od kriminalaca dobio na poklon.

Policija već godinu i po dana odbija da dostavi zapisnik o saslušanju ministra zdravlja Zlatibora Lončara i ostala dokumenta nastala tokom ispitivanja njegovih veza sa zemunskim klanom. Lončar je privođen za vreme akcije „Sablja“.

Još jedan ministar imao je veze s vrhom kriminalne organizacije.

Ivica Dačić prijatelj je sa Rodoljubom Radulovićem, jednim od šefova međunarodnog narko-kartela i blizak saradnik Darka Šarića.

Ivica Dačić i Rodoljub Radulović u restoranu „Gušti mora“

KRIK je 2015. godine objavio snimke na kojima su zabeleženi Radulovićevi sastanci sa Dačićem, ali i njegovim najbližim saradnicima iz Ministarstva unutrašnjih poslova – šefom kabineta Brankom Lazarevićem, njegovim zamenikom Vanjom Vukićem, i Dačićevim savetnikom za nacionalnu bezbednost Ivicom Tončevim.

Lazareviću se sudi pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal zbog sumnje da je odavao službene tajne narko-kartelu. U tom postupku, Dačićeve veze sa kriminalcima nisu ispitane i on nije saslušan ni kao svedok.

Premijerka

Mandatarka Ana Brnabić takođe je u vezi sa ljudima za koje se sumnja da su upleteni u korupciju.

Ona je prijateljski i poslovno povezana sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i osobama iz njegovog okruženja.

Brnabić je osnovala firmu sa beogradskim advokatom Igorom Isailovićem, desnom rukom gradonačelnika Malog. Isailović je asistirao Malom u mnogim koruptivnim poslovima i sastavljao dokumentaciju za njegove firme – između ostalog za kompaniju „Compost group“ preko koje je Mali ilegalno prisvojio 10 hektara državne zemlje, ali i ofšor firmu „Busby Financial Corp.“ preko koje je kupio automobil i tako izbegao da plati porez.

Bivša supruga Siniše Malog je u intervju za KRIK otkrila da je Isailović pomogao gradonačelniku da slaže Agenciju za borbu protiv korupcije i lažno prikažu poreklo blizu 100 hiljada evra.

„Siniša i njegov advokat Igor Isailović došli su na ideju da prikažu da sam posle smrti oca pronašla novac koji sam potom koristila za svakodnevne potrebe. Stigla mi je poruka od Isailovića: ’Marija, treba da potpišeš izjavu za Agenciju za borbu protiv korupcije’. Rekla sam: ’Ne dolazi u obzir, ne želim da radim takve stvari’. Imam tu prepisku sa njim. Onda sam otišla kod Siniše u kabinet i rekla mu: ’Nemoj to da radiš’, ali je on upotrebio svoje pregovaračke sposobnosti da mi objasni kako je to jako bitno zbog dece. Da ja time moram da zaštitim decu. Ja sam, naravno, pre svega, majka“, objasnila je Marija Mali.

Brnabićeva nije želela da novinarima KRIK-a otkrije detalje njenog odnosa sa ovim ljudima. Rekla je samo da je sa Malim išla u školu, te da je neumesno da komentariše poslove svog prijatelja. Isailovića je opisala kao „uspešnog advokata.“

„Nemam primedbe na sastav vlade Ane Brnabić“, izjavio je danas predsednik Vučić nakon predloga novog sastava Vlade, a kako prenosi Tanjug.

Saznajte sve o poslovima i imovini Ane Brnabić na ovom linku.

Pogledajte KRIK-ovu bazu imovine političara kako bi ste više saznali o našim ministrima.

Istraživanje imovine i poslova članova vlade je KRIK uradio i zahvaljujući vašim donacijama. Podržite KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo. Kako da nas donirate, pročitajte na ovom linku.

Comments are closed.