Brnabić: Ne možemo zbog Subotića da izmestimo aerodrom

Brnabić: Ne možemo zbog Subotića da izmestimo aerodrom

Ana Brnabić (foto: printskrin)

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je gostujući na televiziji „Pink“ komentarisala priču koju je KRIK objavio prošle nedelje o tome da će kontroverzni biznismen Stanko Subotić zaraditi najmanje 28 miliona evra od koncesije aerodroma. Brnabić je rekla da su novinari zemenili teze – treba da istraže ko je Subotiću prodao zemlju, a ne da se bave time koliko će novca zaraditi od koncesije koju je ugovorila ova vlast.

Piše: Milica Vojinović

„Pa ja verujem da će zaraditi novac. Ne znam koliki novac će zaraditi, ali verujem da će zaraditi novac“, kazala je premijerka Brnabić komentarišući KRIK-ovo otkriće da će Subotić proširenjem aerodroma koje je predviđeno ugovorom o koncesiji zaraditi najmanje 28 miliona evra.

„Ali je meni neverovatno, znate“, dodala je Brnabić, „istraživačko novinarstvo tog tipa koje pritom u tom tekstu, ja sam ga čitala, poređa informacije i onda izvuče zaključak suprotan razumu. A zaključak je valjda da smo mi omogućili Stanku Subotiću da zaradi novac.“

„Pa šta možemo da uradimo? Da sada, zato što je Stanko Subotić kupio tu zemlju, da mi izmestimo beogradski aerodrom valjda? Pa to je takva neverovatna zamena teza“, kazala je Brnabić.

Ona je sa „Pinka“ poručila novinarima KRIK-a da ako su istraživački novinari, istraže od koga je Subotić kupio zemlju.

„ Pa vi ako ste istraživački novinari, vi onda istražite ko mu je prodao i za koliko para između 2000. i 2003. godine tu zemlju, ko je dozvolio da se 2008. prebaci kako god se prebacila, a ne ko danas radi i širi beogradski aerodrom“, rekla je Brnabić.

Novinarima KRIK-a katastar nije dostavio dokumentaciju o kupovini zemlje, ali se na osnovu postojeće može videti da zemlja kupljena pre više od deset godina, kako je u priči objavljeno.

Milanko Krivokuća, funkcioner SNS-a i odbornik u Čačku, nakon KRIK-ove priče je na tviteru objavio dokumentaciju o kupovini nekoliko parcela iz koje se vidi da ih je Subotić kupio tokom 2000. i 2001. godine od nekoliko pojedinaca, stanovnika okolnih naselja koji su bili vlasnici manjih komada zemlje nadomak aerodroma.

Podsetimo, novinari KRIK-a otkrili su da će biznismen sa kriminalnim vezama Stanko Subotić zaraditi najmanje 28 miliona evra kada bude aerodromu prodao 28 hektara zemlje. Na ovoj zemlji planirano je proširenje aerodroma „Nikola Tesla“.

Naime, iako Vlada Srbije krije ugovor o koncesiji koji je potpisala sa francuskom kompanijom „Vansi“ KRIK je došao do dela dokumentacije o koncesiji. Dokumentacija pokazuje da će značajan deo novca namenjen investiranju u aerodrom biti potrošen upravo na kupovinu zemljišta za njegovo širenje. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.