Bratislavu Dikiću određen pritvor

Bratislavu Dikiću određen pritvor

Bratislav Dikić (printscreen)

Bratislavu Dikiću, bivšem komandantu Žandarmerije, koji je uhapšen u Crnoj Gori zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je nameravala da sprovede teroristički akt, crnogorsko Specijalno tužilaštvo odredilo je pritvor od 72 sata.

Piše: Bojana Jovanović

Dikić i još 19 osoba iz Srbije koje su uhapšene u noći između subote i nedelje u Crnoj Gori saslušani su u crnogorskom Specijalnom tužilaštvu. Za 14 osoba, među kojima je i bivši šef Žandarmerije, određen je pritvor do 72 sata, dok su ostali pušteni na slobodu.

Državljani Srbije uhapšeni su zbog sumnje da su u Crnoj Gori počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

„Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija“, piše u saopštenju Specijalnog tužilaštva Crne Gore.

Demokratski front, savez sačinjen od opozicionih političkih stranaka u Crnoj Gori, juče je saopštio da sa Dikićem niko iz opozicije nije imao kontakt.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi voleo da vidi i čuje stvarne i ozbiljne podatke da je bivši komandant Žandarmerije Bratislav Dikić planirao terorističke akte u Crnoj Gori.

„Lično u to ne verujem, imajući u vidu druge obaveštajne podatke do kojih smo mi došli i kojima mi raspolažemo, ali ću naravno se izviniti i reći: ‘alal vera uradili ste dobar posao’ ako mi neko pruži bilo kakve druge informacije, a do sada ih nismo dobili“, rekao je Vučić i dodao da srpski organi o hapšenju još uvek poseduju samo podatke domaćih obaveštajnih agencija.

Dikić je četiri godine bio komandant Žandarmerije, elitne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Za to vreme, jedinicu su potresale brojne medijske afere – pisalo se da su pripadnici Žandarmerije bili umešani u različite kriminalne radnje.

Comments are closed.