Brat nekadašnjeg vođe barskog klana ranjen u pucnjavi u Amsterdamu

Brat nekadašnjeg vođe barskog klana ranjen u pucnjavi u Amsterdamu

Restoran u kom je došlo do pucnjave (foto: politie.nl)

Jovan Đurović, brat pokojnog vođe barskog kriminalnog klana Luke Đurovića, ranjen je juče u Amsterdamu, dok je Goran Savić, koji je bio sa njim, ubijen. Holandska policija saopštila je da je uhapsila jednog od osumnjičenih. Đurovićeva grupa bliska je ekipi Luke Bojovića i učestvuje u ratu balkanskih klanova koji traje već godinama i odneo je desetine žrtava.

Piše: Bojana Jovanović

Do pucnjave je došlo juče oko četiri popodne u piceriji „La piccola baracca“ u Amsterdamu. Jovan Đurović je nakon ranjavanja prevezen u bolnicu, dok je Goran Savić podlegao povredama, saopštila je policija. Savić je bio menadžer restorana u kom se odigrala pucnjava.

Holandska policija je ubrzo nakon događaja nedaleko od restorana zaustavila sivi „folksvagen“ belgijskih registarskih tablica za koji sumnja da je korišćen pri bekstvu. Jedan od osumnjičenih koji je bio u vozilu uhapšen je nakon što je policajac ispalio metak upozorenja.

Policija navodi da ispituje njegovu ulogu u pucnjavi, kao i da sumnja da su u pucnjavi učestvovale dve osobe.

Kriminalne veze i obračuni

Četrdesetdvogodišnjeg Jovana Đurovića zvanog Kapetan bezbednosne službe označile su kao visokopozicioniranog člana barsko-budvanske kriminalne grupe.

Na čelu klana iz Bara do 2013. godine bio je Jovanov brat Luka Đurović koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći. U policijskim spisima bio je označen i kao blizak saradnik kriminalca Luke Bojovića koji je trenutno u zatvoru u Španiji zbog organizovanja kriminalne grupe.

Prošle godine u Amsterdamu ubijen srpski kriminalac Goran Tasić Gokče, kriminalac iz Vranja, ubijen je u martu prošle godine u pucnjavi u Amsterdamu. Holandska policija objavila je tada da sumnja da je ubistvo posledica obračuna zbog droge. Protiv Tasića je u Srbiji podnošeno više krivičnih prijava, a sudilo mu se zbog pokušaja ubistva i iznude. Osuđen je jednom zbog pokušaja ubistva, na uslovnu kaznu. Označavan je kao član kriminalne grupe Dejana Stojanovića Keke, što je on demantovao predstavljajući se kao „čovek iz biznisa“. Detaljnije o Tasiću pročitajte u posebnoj vesti.

Pre nego što je nastradao, ubistvo Luke Đurovića planirala je grupa koju je vodio uticajni kriminalac Slobodan Šaranović, tvrdi srpsko tužilaštvo. Porodice Šaranović i Bojović su u sukobu zbog krvne osvete, a među prvim žrtvama bio je Slobodanov brat Branislav. Smatrajući da je Luka Đurović bio uključen u događaje koji su doveli do Branislavljeve smrti, Slobodan je naredio njegovo ubistvo, tvrdi srpsko tužilaštvo. Ono nije realizovano jer je Luka u međuvremenu poginuo.

Barsko-budvansku grupu čiji je Đurović visokopozicionirani član predvodi Alan Kožar. Za njim je crnogorska policija raspisala poternicu zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je planirala ubistvo Slobodana Šaranovića.

Grupa je bliska i škaljarskom kriminalnom klanu. On je u sukobu sa kavačkim klanom, a sve veće kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore priklonile su se jednoj od zaraćenih strana. Rat klanova otpočeo je 2014. kada je nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao „kavčanima“ i u njemu je stradalo više desetina ljudi. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Đurović je odranije poznat policiji. Sumnjičen je za učešće u prebijanju sugrađanina Vasa Krivokapića, a kako je u februaru 2015. objavio crnogorski „Dan“ saslušavan je u okviru istrage ubistva Andrije Mrdaka, člana suparničkog klana koji je vodio Armin Muša Osmanagić.

Prema pisanju medija, jučerašnja pucnjava u Amsterdamu nije bio prvi napad na Đurovića.

Pogledajte „Crnu knjigu“ – bazu žrtava kriminalnih obračuna u Srbiji i Crnoj Gori

Comments are closed.