Brat Draginje Bajić svedočio da je za zeta nosio novac u kešu

Brat Draginje Bajić svedočio da je za zeta nosio novac u kešu

Specijalni sud u Ustaničkoj (foto: KRIK)

Suđenje Draginji Bajić, supruzi člana narko-kartela Darka Šarića, za pranje kokainskog novca nastavljeno je juče ispitivanjem svedoka. Draginjin brat ispričao je da je za zeta, pokojnog Vitomira Bajića, prenosio novac u kešu.

Piše: Milica Vojinović

Tihomir Perendija, brat Draginje Bajić, juče je svedočio iako nije obavezan jer je u srodstvu sa optuženom.

Perendija, koga je za svedoka predložila odbrana, kazao je da je nosio novac svog zeta Vitomira Bajića optuženom Zoranu Njegušu. Tužilaštvo tvrdi da je pokojni Bajić od Njeguša kupio tri lokala na Zlatiboru i to novcem stečenim švercom kokaina, ali da je novac prenosio Rade Stakić, koji priznao krivicu i osuđen je na šest meseci zatvora.

Perendija je ispričao da je 100.000 evra u kešu odneo na Zlatibor gde se našao sa Njegušem i predao mu novac.

„Ja sam bio čovek od poverenja Vitomira Bajića, nazvao me je i pitao: ’Hoćeš mi nešto uraditi’ i ja sam rekao: ’Hoću’“, kazao je Perendija na pitanje tužioca Saše Ivanića da objasni kako je došlo do toga da odnese novac Njegušu.

Vitomir Bajić

„Jeste li pitali svog zeta: ’Što meni daješ novac, zašto ne odneseš sam?’“, pitao je zatim tužilac.

„Mnogo je putovao, bio je zauzet, zato je te poslove prebacio na mene.“

Tužilac Ivanić ga je zatim pitao u čemu je bio novac koji je odneo na Zlatibor, a Perendija je odgovorio da se ne seća tačno, ali da je najverovatnije bio u kesi.

„Jeste li Vi imali u rukama 100.000 evra pre toga“, pitao ga je tužilac pokušavajući da naglasi  da su male šanse da se takvog događaja ne seća. Na ovo pitanje reagovao je advokat optužene Draginje Bajić Danilo Šarić navodeći da pitanje nije u vezi sa postupkom, ali je sudija ipak dozvolila da svedok odgovori.

Svedok je kazao da pre toga nije imao toliku količinu novca u rukama, ali da ipak nije gledao da li je novac zamotan u nešto ili stavljen u kesu, već je uradio šta mu je rečeno.

Tužioca je zanimalo i u kojim apoenima je bio keš koji je nosio na Zlatibor, ali ni na ovo pitanje nije dobio odgovor jer je svedok ponovio da novac nije video.

Jedno od pitanja tužioca odnosilo se i na Radeta Stakića. Ivanić je svedoka pitao u kakvom je odnosu sa njim, na šta je ovaj odgovorio da je Stakić pokušao da ga prevari par puta, da mu otme imovinu, kao i da je pretio njemu i njegovoj familiji.

Tužilac ga je zatim pitao da li zna da je Stakića neko pokušao da ubije nakon što je izašao iz zatvora na šta je burno reagovao advokat Šarić. On je ovoga puta, nakon što je sudija dozvolila svedoku da odgovori, tražio i mišljenje sudskog veća.

Veće je, međutim, donelo istu odluku, pa je svedok Perendija rekao da je Stakića video jednom u Užicu, kao i da je primetio da nosi štake, ali da nije želeo da ga pita za zdravlje jer je pretio njegovoj porodici.

Perendija je, na pitanja advokata Šarića, rekao da se Vitomir Bajić slobodno kretao i da je najviše vremena provodio u Bosni i Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje advokata o poslovima koje on i njegova sestra imaju sa gajenjem voća u Bosni, Perendija je kazao da su taj posao nasledili od roditelja i da od toga zarade oko 40 hiljada maraka godišnje, odnosno 20 hiljada evra.

Nakon njega svedočio je i Milovan Bajić, Vitomirov otac.

„Valjda je imao nešto na Zlatiboru“

Svedok Milovan Bajić rekao je da nije znao mnogo o poslovima svog sina.

„Valjda je imao nešto na Zlatiboru“, kazao je na pitanje tužioca o imovini koju je njegov sin posedovao. Na pitanja je odgovarao sedeći, jer je sudija zamolila da se za njega stavi stolica ispred govornice jer je u godinama.

Ispričao je da je Vitomir tražio da od njega i njegove supruge pozajmi 80.000 evra, a da će im vratiti 20.000 evra više.

„Da li je on to dao Njegušu gore ili nije ja to ne znam.“

Advokat Šarić pitao ga je da li zna da je Rade Stakić rekao da je potpisao sporazum o priznanju krivice kako ne bi pravio dodatne troškove sebi i svojoj porodici.

„Samo je govorio da neće više da se upliće u to“, rekao je Bajić navodeći da ne zna detalje.

Šarićev saradnik

Vitomir Bajić uhapšen je 2010. godine u Crnoj Gori zbog sumnje da je kao član narko-klana Darka Šarića učestvovao u međunarodnom švercu kokaina. Nakon hapšenja u akciji „Loptice“ koja je bila usmerena na razbijanje ovog klana izručen je Italiji.

Naredne godine pronađen je mrtav u svojoj ćeliji u italijanskom zatvoru gde je, kako je istraga pokazala, izvršio samoubistvo. Bajić je bio i pripadnik „crvenih beretki“ – specijalnih jedinica koje su učestvovale u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Njegovoj supruzi Draginji sada se sudi za pranje novca. Kako tvrdi tužilaštvo, ona je nekretnine kupljene novcem koji je on zaradio švercom kokaina prenosila na druge osobe kako bi izbegla da ih pravosudni organi oduzmu.

Sumnjiči se i da je oprala oko 240.000 evra kokainskog novca tako što je 2010. godine ovim novcem kupila stan na Novom Beogradu, da bi ga kasnije prebacila na jednog od optuženog i tako sakrila da je pravi vlasnik bio Vitomir Bajić.

Osim njoj u ovom postupku sudi se i Nebojši Đokiću i Nemanji Obradoviću, Željku Papiću i fudbalskom menadžeru Zoranu Njegušu. Oni su optuženi za pranje novca, dok se Nebojša Đokić tereti i za utaju poreza, a Nemanja obradović i za nedozvoljeno držanje oružja.

Comments are closed.