Božović: Rušenju u Savamali prisustvovali pojedinci iz vrha gradske vlasti

Božović: Rušenju u Savamali prisustvovali pojedinci iz vrha gradske vlasti

Balša Božović (foto: N1)

Poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović izjavio je danas da su rušenju objekata u beogradskom naselju Savamala prošle godine prisustvovali pojedini predstavnici vrha gradske vlasti koji dolaze iz Srpske napredne stranke (SNS) i da će uskoro izaći sa dokazima o tome.

Izvor: Beta, KRIK

Obrazlažući predlog da se u Skupštini Srbije formira anketni odbor koji bi ispitao činjenice o slučaju Savamala, Božović je rekao da su objekti porušeni uz saradnju „dela podzemlja“ sa kojima, kako je naveo, SNS ima bliske veze.

„Te noći policija nije htela da reaguje, a uskoro ćemo izaći sa konkretnim dokazima i činjenicama da su pojedini predstavnici gradske vlasti čak bili prisutni na mestu tog zločina“, rekao je Božović i dodao da su pripadnici podzemlja „obezbedili“ da se građani vezuju i nisu dali da se zove policija, a potom ni da izađe na mesto dešavanja.

On je istakao da će kad-tad taj slučaj ispitati i da će oni koji su krivi odgovarati pred zakonom.

Božović je kazao da je u Savamali porušena nečija kuća, firma koje su po Ustavu Srbije nedodirljive i da ne može neko da dođe na ideju da se „nekom nešto sruši da bi se nekom drugom predalo“.

Podsetimo, nepoznate osobe sa fantomkama bagerima su srušile oko 1000 kvadrata poslovnog prostora u Hercegovačkoj ulici u noći između 24. i 25. aprila prošle godine. Maskirani muškarci zadržavali su i legitimisali građane, a kada su građani pozvali policiju ona je odbila da izađe na teren.

Tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković sproveo je kontrolu rada policije i utvrdio da je ovakvim postupanjem prekršila zakon, kao i da je naređenje da se ne reaguje stiglo „sa vrha“.

Izveštaj policije

Policija je početkom jula ove godine, nakon više od godinu dana od događaja, tužilaštvu dostavila izveštaj u kojem je prezentovala svoje nalaze o rušenju u Savamali.

Izveštaj, koji se mesecima krio od javnosti, nije otkrio ništa novo o ovom događaju.

Pojedini detalji, međutim, ukazuju da su neka gradska javna preduzeća pružila podršku osobama sa fantomkama koje su rušile objekte u privatnom vlasništvu. Osim što je ugašena rasveta, Parking servis uklonio je automobil koji se našao na putu bagera koji su došli da ruše, a radnici Gradske čistoće te noći nisu čistili Hercegovačku ulicu iako su to činili svake noći, piše u izveštaju.

Policija, međutim, nije saslušala one koji su javno pričali o odgovornima za događaj u Savamali. Tako, nije razgovarala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je ranije izjavio da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti. Nije saslušana ni bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog koja je u intervjuu za KRIK februara ove godine ispričala da joj se on pohvalio da je organizovao rušenje.

Nakon objavljivanja izveštaja, ministar policije Nebojša Stefanović nije želeo da komentariše nalaze policije. Novinare KRIK-a uputio je na tužilaštvo rekavši da se on ne bavi istragom. Dodao je i da izveštaj nije trebalo da dospe u javnost.

Slučaj Savamala još je u predistražnoj fazi. Nakon više od godinu dana Više javno tužilaštvo u Beogradu proglasilo se nenadležnim i predmet ustupilo Prvom osnovnom tužilaštvu.

Pročitajte šta piše o izveštaju policije o Savamali

Sve dosadašnje priče i vesti o rušenju u Savamali pročitajte ovde

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *