Božović: Izveštaj o Savamali pokazuje umešanost gradskih preduzeća

Božović: Izveštaj o Savamali pokazuje umešanost gradskih preduzeća

Balša Božović (foto: mc.rs)

Iz izveštaja policije o Savamali jasno je da su gradska preduzeća bila koordinisana, što ukazuje da su za slučaj odgovorni oni koji su vodili grad Beograd, kaže za KRIK Balša Božović, šef odborničke grupe Demokratske stranke (DS) u Skupštini grada.

Piše: Nataša Marković

Božović kaže da policija možda nije došla do nalogodavca, ali da je očigledno da su u bespravno rušenje u Savamali umešani oni koji ga javno opravdavaju – od predsednika Srbije, preko ministra policije, celokupne gradske vlasti i direktora javnih preduzeće.

„Postoji nešto što se zove odgovornost, ali i zdrav razum. Ne možete građanima govoriti da ne znate ko je, a da su sva gradska preduzeća bila koordinisana i da su sutradan počistila ono što je srušeno prethodne noći. To je očito odgovornost onih koji su vodili grad Beograd“ , rekao je Božović.

„Ko je sa fantomkama vezivao građane, pretio, lišavao slobode ljude koji su se zatekli na licu mesta, pitanje je za policiju s obzirom da se po gradu govorilo da je jedan kriminalan klan bio umešan u rušenje u Savamali“, kaže Božović ne precizirajući o kom klanu je reč.

Božović je istakao da deo izveštaja u kome se navodi da u noći rušenja „nije bilo planskih isključenja sve do prijave dobijene preko poprečne veze sa gradom“ govori da je očigledno da postoje dokazi o umešanosti gradskih preduzeća.

„Samo je pitanje da li tužilaštvo hoće da radi svoj posao ili ne“, kaže on.

Podsetimo, KRIK je nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića došao do kopije izveštaja Ministarstva unutrašnjih poslova o bespravnom rušenju u Hercegovačkoj ulici.

Izveštaj pokazuje da policija za više od godinu dana nije uspela da otkrije ko su osobe sa fantomkama koje su srušile privatne objekte u Savamali, niti po čijem naređenju su to učinile.

Detalji iz iskaza svedoka, međutim, ukazuju da su rušitelji imali podršku beogradskih javnih preduzeća.

Rasveta u Hercegovačkoj ulici bila je isključena, a iz beogradske Elektrodistribucije policiji su rekli da „nije bilo planskih isključenja sve do prijave dobijene preko poprečne veze sa gradom“ bez objašnjenja šta to znači.

Ni radnici gradske čistoće te noći nisu čistili ulicu iako su to radili svako veče, tvrde svedoci.

„Parking servis“ uklonilo je automobil koji je blokirao ulaz u Hercegovačku ulicu – čime je otvoren prolaz bagerima za rušenje.

Detalje izveštaja pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.