Božidar Spasić osuđen za naručivanje ubistva

Božidar Spasić osuđen za naručivanje ubistva

Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti, osuđen je juče u Belgiji za naručivanje ubistva kosovskog političkog aktiviste Envera Hadrija u Briselu 1990. godine. Kao izvršioci ubistva osuđeni su kriminalci Andrija Drašković i Veselin Vukotić.

Piše: Jelena Vasić

Njima trojici je suđeno u odsustvu, a belgijski sud još nije izrekao visine kazni. Tužilac je tražio da svaki od njih dobije 30 godina zatvora.

Spasić ne radi u službi od 1993. godine i penzionerske dane provodi pomažući sinu u advokatskoj kancelariji „Spasić“. Često za medije komentariše dešavanja u bezbednosnom sektoru i svetu kriminala.

Sud u Briselu juče ga je osudio da je početkom devedesetih, dok je radio u Državnoj bezbednosti, organizovao jedno od političkih smaknuća u Belgiji – ubistvo kosovskog aktiviste Envera Hadrija.KRIK zabrana

Spasić je posredstvom policijskog inspektora Miroslava Bižića došao u kontakt sa grupom beogradskih kriminalaca i poslao ih u Beligiju da izvrše egzekuciju, prema detaljima iz postupka do kojih je došao KRIK.

Podaci iz istrage pokazuju da su tim ubica činili Veselin Vukotić, Andrija Drašković, Darko Ašanin, Andrija Lakonić, Jusuf Bulić i Kristijan Golubović.

Ašanin, Lakonić i Bulić ubijeni su tokom devedesetih u Srbiji.

Navedeno je da prva ekipa, Golubović i Bulić, nije uspela u misiji. To je pošlo za rukom Vukotiću i Draškoviću – pratili su Hadrija kolima, sustigli ga kada je zaustavio automobil na semaforu i u njega ispalili nekoliko metaka. Hadri je preminuo na licu mesta.

Inspektor Bižić dao je izjavu 1990. godine sudu u Beogradu u kojoj je razotkrio ovaj tim i Spasićevu ulogu, priznavši da je on spojio Spasića sa kriminalcima.

Bižić je ustreljen 1996. godine u Beogradu, ali je njegovo svedočenje korišćeno u postupku pred belgijskim sudom, gde su sem Spasića bili optuženi i Drašković i Vukotić. Ubistvo Bižića nikada nije rešeno.

Spasića, međutim, tereti i njegova knjiga „Lasica koja govori“. U knjizi objavljenoj 2000. godine, Spasić je napisao da stoji iza ubistva Hadrija i detaljno je opisao način na koji je izvedeno. Spasić se pohvalio ovom akcijom, tvrdeći da je Hadri bio terorista, te da je ubijen kako bi se zaustavio atentat na tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

korica-knjige-lasica-koja-govori

Knjiga u kojoj je Spasić opisao ubistvo

„Sprečavanje atentata na predsednika stavio sam kao prioritet, a kontraakciju koju sam nameravao da izvedem nazvao sam ‘Lasica koja govori’“, napisao je Spasić u knjizi.

„Najpre sam preko pouzdanih veza u beogradskom podzemlju odabrao saradnike koji su spremni i sposobni da izvedu simultano trostruki udar, jer je moj plan zaista bio paklen… Najveću pažnju u operaciji protiv Hadrija obratio sam prilikom odabira oružja. To je morao biti „čist“ pištolj strane proizvodnje bez ikakve mogućnosti identifikacije gde je nabavljen.“

Ova knjiga se uz Bižićevo svedočenje koristila kao dokaz u Belgiji.

U intervjuu koji je novinarima KRIK-a dao prošle nedelje Spasić je, međutim, negirao da je organizovao ubistvo Hadrija.

Svoju knjigu opisao je kao „romantizovanu bajku“ u kojoj je u svom liku predstavio službu, kako bi priča imala junaka i bila dinamičnija.

„Kada govorim o tome ‘ja sam odlučio’ ne znači to ‘ja sam Božidar, ja odlučio’. To je služba odlučila. Ne može pojedinac unutar nekog bezbedonosnog aparata da sam neke odluke donese. Iza svake operacije stoje jako organizovane pripreme službe. Ja sam samo bio personifikacija u knjizi da bi to bilo malo dinamičnije“, objasnio je Spasić.

Nije negirao svoju umešanost, ali nije želeo da detaljnije govori o tome.

„Na tu temu ne možete od mene dobiti više nijedan odgovor“, rekao je Spasić novinarima KRIK-a.

Spasić ne spori saradnju s Bižićem, ali negira da ga je on upoznao sa kriminalcima koji se spominju u ovom slučaju.

„Ma kakvi, to su njegove priče verovatno. Miroslav Bižić nikad nije poznavao Andriju Draškovića, ja mislim da je to nemoguće. Nikada Bižič prvi nije poznavao ni Draškovića ni Vukotića.“

Istakao je da se neće predati belgijskim vlastima.

„Imam sina advokata, mi ćemo se žestoko braniti. S tim što nemam nameru da idem u Brisel. To je, evo vam gospodo, izvolite, dođite, saslušajte, sudite itd. U Brisel nemam nameru da idem jer ja ne priznajem taj sud. Ja priznajem sud svoje zemlje“, rekao je Spasić za KRIK.

Drašković je u Srbiji odležao zatvorsku kaznu za ubistvo mafijaša Zvonka Plećića 2000. godine, a prošle godine uhapšen je u Hrvatskoj upravo po nalogu belgijskih vlasti. On je, ipak, izbegao izručenje i nalazi se u Beogradu.

Advokat Andrije Draškovića rekao je novinarima KRIK-a da će se, ukoliko presuda postane pravosnažna, žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

„Belgija ne može da traži izručenje Draškovića, već može da traži da se kazna izvrši u Srbiji, ali verujem da će srpske vlasti to odbiti zbog kršenja ljudskih prava u ovom slučaju“, kaže advokat Veljko Delibašić.

Vukotić je optužen za dva ubistva i dva pokušaja ubistva, a trenutno je u kućnom pritvoru u Novom Sadu.

Njegov advokat Zdenko Tomanović danas je poslao saopštenje medijima u kojem je naveo da su dokazi nezakonito prikupljeni u Srbiji i da belgijski sud nije mogao da ih prihvati.

„Vukotić će nastojati da grešku suda u Briselu otkloni i podseti na nepostojanje zakonitih dokaza, ali će zatražiti od Ministarstva pravde Srbije da preduzme radnje da Belgija, ako u međuvremenu ne oslobodi Vukotića, ustupi Srbiji ovo suđenje“, napisao je Tomanović.

Pogledajte intervju sa Spasićem.

Pomozite nam da nastavimo da istražujemo. Svaka vaša donacija pomaže naš rad. Kako da nas donirate pročitajte na ovom linku. Hvala na podršci! 

10 Comments

 1. antinato kaže:

  I sta je ovde cudno?! Nema sluzbe (drzave) u svetu koja se ne bavi ubistvima svojih protivnika! Neke kao mosad odradjuju direktno neke kao nasa preko krimosa! Amerika svoje protivnike salje na more,sa porodicama i daje im dzeparac…

 2. Aleksandar kaže:

  Da, šta će reći demokratski svet na ovo, npr Obama koji potpiše spisak za likvidaciju a onda pošalje neki dron koji ponekad za razliku od saradnika naše službe nije toliko precizan pa pobije kompletnu svadbu u Pakistanu, ali nikom ništa, ko radi taj i greši. Ti jadni albanski teroristi, pardon, borci za ljudska prava i lekari bez granica koji su u žutoj kući spasili mnogo života bogatih na zapadu koji su čekali donore organa. Samo gledam kada ćemo ovog Albanca zajedno sa braćom Bitići proglasiti narodnim herojima, pre toga naravno ide neka emisija sa patetičnim monologom našeg velikog vođe gde će nam objasniti da su sve to bili fini ljudi, jednom rečju humanitarci, kao i on 90-tih.

 3. Mirko 2 kaže:

  Kakav je profesionalac bio Spasić dokazuje već 20 godina, lupeta gde i šta stigne. Niti je on bio bitan čovek u DB Jugoslavije niti nešto o tome zna, pravi profesionalci ne pričaju. Sada kad je uvideo da će ga lupetanje koštati počeo je, nisam ja, to je služba, pojma nemam. Čudi me samo da su mediji i do sada bili zainteresovani za naklapanja i lupetanja jednog nebitnog lika.

  • Bosi kaže:

   Zalosno i tragicno, Bozidare,zao me te je ali tiraz tvoje knjige koju sam i ja (bez predaha) citao bio ti je bitniji ili istina koju si u tom momentu pisanim perom iskazao?
   U momentu citanja tvoje knjige pomislih : „Ovaj je lud ili je toliko hrabar da mu nema ravnog“!
   Te javne izjave kostaju pa i zadnja tvoja izjava na „cirilici“ da si palestice propustio kroz nasu zemlju u pravcu Minhena (a zna se kada) moze biti bez presedana.
   Jer opet… steti nasoj (nakada herojskoj) sada vec jadnoj drzavici.
   Prekini molim te da vise da dajes te javne izjave – mucis i sebe i nas koji znamo ko smo bili i kako se branila nasa zemlja i njena cast!

   • zokica kaže:

    Bili su zainteresovani jer im je to dizalo rejting i povecavalo prodaju i gledanost. Oni nisu mislili sta sve moze da se dogodi jednog dana a taj dan je izgleda sada dosao.

 4. Милош Ђурић Трстеник kaže:

  Чуј главни доказ написана књига.Па у књигама се свашта пише само да би се књига продала а њима је то довољно да осуде човека.А то изгледа само важи за нашу тајну службу и више ни за једну у свету.Амери са дроновима побише уз обамин потпис пола невиних и пола терориста и ником ништа а само су као срби убијали по свету.Јаоооо мајко моја

 5. Petar Savić kaže:

  Ako se uporede dva politička ubistva za koje je suđeno funkcionerima SFRJ, jedno je Đurekovića a drugo je Hadrija, u ovom drugom slučaju propušteno je da se navede nalogodavac. I u jednom i u drugom slučaju to je morao biti Savezni savet za za zaštitu ustavnog poretka. Za Đurekovića se kaže da je nalogodavac bio Stane Dolanc koji je u vreme ubistva bio predsednik saveta za zaštitu ustavnog poretka. I kao takav po funkciji bio „okidač“. U oktobru 1989 došlo je do preraspodele članova ovog saveta, i u njega u ušli Vasil Tupurkovski, Borislav Jović kao predsednik i Bogić Bogićević. Pored njih trojica savet su činili i : Ante Marković, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Petar Gračanin, Budimir Lončar i predsednik CK SKJ mislim da je bio Pančevski. E sad u nekim izvorima se navodi da je Bogić Bogićević 1990 postavljen za predsednika saveta, ali ako nije, treba pitati Borislava Jovića. Po funkciji, sastanku su trebali prisustvovati i Aleksandar Vasiljević i Zdravko Mustać. Spasićev nadređeni je bio Mustać. Tu se verovatno krije obrazac ponašanja određenih članova saveznog rukovodstva koji će uslediti nakon godinu dana tokom raspada SFRJ. Znači, nije kolektivno predsedništvo bilo vrhovni komandant već taj savet. Eto vam i odgovora zašto se SFRJ raspala, svi su bili ucenjeni i svako je svakog za nešto teretio.

 6. Dada kaže:

  Da li se draskovic seta pp beogradu ili je na sigurnom iza resetaka?

 7. srdjan kaže:

  ovih udbi, db, bia i slicnih mi nije zao naravno da mu ne verujem ni rec, jer postoje dosta arhiviranih snimaka u medijiskom sektoru srbije kako daje intervju u kome hvali, legiju, kristijana i sve ostale tadasnje kriminalce. pa cekaj ako si bio u db ili udbi ili kako se vec zove tadasnja tvoja poslovna mesta. zasto si hvalio kriminalce? a sad kad je zagustilo hajde pomagajte i vadis se recima nisam ovo nisam ono.

 8. Bojan kaže:

  5+2=7 iracio