Boljević: Kritike sudstva da budu osnovane, a ne politička kampanja

Boljević: Kritike sudstva da budu osnovane, a ne politička kampanja

Dragana Boljevic (foto: N1)

Ocenjivanje rada sudija i tužilaca nije posao ministra i predstavlja pritisak na pravosudne organe, kaže za KRIK predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević komentarišući izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića da su za puštanje na slobodu većine uhapšenih u nedavnoj policijskoj akciji odgovorni tužilaštva i sudovi.

Piše: Milica Vojinović

Boljević ističe da sud ocenjuje rad policije i tužilaštava, a ne obratno.

„Kad policija kaže ’Ja sam odlično uradila posao i osuđujem druge organe što to ne procesuiraju u smislu osuđujuće presude’, to znači da policija smatra da je ona iznad i tužilaštva i suda. Ako je to tako, onda dolazimo u situaciju da su i tužilaštvo i sud nepotrebni, a policija prikuplja dokaze, optužuje i presuđuje“, navodi ona.

Ovakva vrsta kritike na račun pravosuđa je pritisak zabranjen zakonom, ističe Boljević.

„Na ovaj način se pravi konfuzija u kojoj se neki pojedinci, političari koji su moćni, proglašavaju za nekoga ko je vlastan da ocenjuje svačiji rad u državi i da se meša u svačiji rad, a to po zakonu nije tako, ni po Ustavu.“

Boljević kaže da nema sumnje da se sudije smeju kritikovati, ali kritika mora da bude argumentovana.

„Ona mora da bude zasnovana na određenim činjenicama, a ne da bude prosto jedna politička kampanja“, naglašava.

Ministar Stefanović je, u pokušaju da opravda loše rezultate nedavne policijske akcije u kojoj je uhapšeno više od 150 osoba, juče rekao da je za puštanje dve trećine uhapšenih na slobodu krivo pravosuđe.

„Šta ja da kažem policajcima, kakvu poruku mi šaljemo našem društvu? I onda kažete pušteni su. Nažalost jesu. Da se ja pitam ne bih ih pustio nikad… Taj koji može da pusti kriminalca koji je uhvaćen sa ilegalnim pištoljem da se šeta po Novom Beogradu je neodgovoran“, kazao je Stefanović.

Nakon što je ministar pre dve nedelje u javnosti policijsku akciju predstavio kao uspešni poduhvat u borbi protiv organizovanog kriminala, KRIK je prikupio podatke koji pokazuju da u hapšenjima nije učestvovalo Tužilaštvo za organizovani kriminal, i da su krivične prijave podnete uglavnom za blaža krivična dela.

Ministar je juče nastojao da opravda loše rezultate rekavši da razotkrivanje organizovanog kriminala nije proces koji može da se sprovede za dva dana i da ovakva hapšenja „stvaraju preventivnu klimu“ jer upozoravaju kriminalce da „ovo nije poligon za izvršenje bilo čega što oni hoće.“

Više o tome šta je ministar rekao pročitajte ovde.

2 Comments

  1. Nik kaže:

    Tužioci i sudije u Srbiji se ne mešaju u svoj posao, rade isključivo po diktatu, najgori od svih su sudije Ustavnog suda!