Bojan Stanojković se vratio u Srbiju

Bojan Stanojković se vratio u Srbiju

Sudnica Višeg suda (foto: S.Dojčinović)

Bojan Stanojković zvani Boki, koji je oslobođen optužbi da je bio jedan od organizatora šverca kokaina s Darkom Šarićem, prvi put se juče pojavio u Specijalnom sudu u postupku koji se protiv njega vodi za pranje novca.

Piše: Bojana Pavlović

Sudija je na početku današnjeg ročišta odbacio predlog Darka Šarića za izuzeće sudskog veća zbog nepristrasnosti.
Stanojković se do sada nalazio u bekstvu i suđeno mu je u odsustvu. Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal, označen je kao jedan od organizatora šverca kokaina. Sud ga je oslobodio, tvrdeći da nema dovoljno dokaza.

Druga optužnica vezuje ga za pranje kokainskog novca i taj proces još uvek traje.

Stanojković danas na sudu nije govorio o tome gde se krio proteklih pet godina. Izjasnio se o optužnici.

„Advokati su me obavestili o postupku koji se protiv mene vodi. Nema potrebe da mi se uručuje optužnica. U ovoj fazi, samo ću reći da nisam kriv i da ovo što tvrdi Tužilaštvo nije tačno“, rekao je Stanojković.

Bojan Stanojković mala (Pavle Petrović KRIK)

Bojan Stanojković (foto: KRIK)

Šarić, Stanojković i Boban Stojiljković su, navodi se u optužnici, odlučili da 280.000 evra zarađenih prodajom kokaina ulože u kupovinu državnog preduzeća „Bratstvo“ iz Preševa, a da pritom prikriju da su oni stvarni kupci.

Tužilaštvo tvrdi da im je Nebojša Jestrović, takođe optužen, pomogao da osmisle i izvedu ovaj posao.

Plan je, kako se navodi u optužnici, bio sledeći: Grupa je uzela lične karte od radnika Stojiljkovićeve benzinske pumpe u Vranju. Potom su u banci otvorili račune na njihova imena, a na račune uplatili sume koje nisu bile veće od 15.000 evra. Tako su izbegli da Uprava za sprečavanje pranja novca sazna za ovaj posao – banke nisu dužne da Upravi prijavljuju transakcije manje od ovog iznosa.

Kriminalna grupa je zatim, navodi tužilaštvo, uticala na Aguša Erdinča i Blaža Dedića, vlasnike firmi „Aguš gradnja“ i „Maestralturs“, da naprave konzorcijum i privatizuju preševsko preduzeće „Bratstvo“. Uplaćen kokainski novac korišćen je kao garancija za ovu privatizaciju.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK već je pisala o Stanojkoviću, njegovim poslovima, položaju koji je zauzimao u kriminalnoj grupi i ličnom odnosu sa Darkom Šarićem. Više o tome pročitajte u posebnoj priči.

Šarić je na sudu Stanojkovića predstavio kao velikog prijatelja.

„Dobar čovek, pošten, bavi se građevinom, ima hotel u Crnoj Gori. On je jedan od retkih koji se viđao sa mojim advokatom Zdenkom, pomagao familiju i mislim da ste ga samo zbog toga optužili“, rekao je Šarić.

Šarić je objasnio da su Stanojković i on kumovi i da je krstio dete njegovog brata Duška.

Comments are closed.