Bogićević imao prioritet u dobijanju kredita

Bogićević imao prioritet u dobijanju kredita

Miroslav Bogićević (foto: KRIK)

Članica kreditnog odbora Privredne banke Beograd optužena da je učestvovala u davanju spornih kredita firmama biznismena Miroslava Bogićevića istakla je danas da je predložila da se zbog kašnjenja u vraćanju kredita blokira račun „Farmakoma“, ali da njen predlog nije odobren.

Piše: Bojana Jovanović

Aleksandra Janković bila je jedan od četiri člana kreditnog odbora banke koji je odlučivao o dodeli kredita. Zajedno sa drugim članovima i predsednikom odbora optužena je da je pomogla Bogićeviću da od marta 2012. do marta 2013. godine od Privredne banke Beograd dobije 32 kredita u vrednosti oko 30 miliona evra koje nije imao nameru da vrati.

Janković je danas na sudu objasnila da nije mogla da zna da Bogićević neće vraćati kredite jer su finansijski izveštaji pokazivali da je „Farmakom“ u dobroj finansijskoj situaciji. Istakla je i da ni na koji način nije učestvovala u odobravanju kredita, jer iako je potpisivala dokumenta kojima se krediti dozvoljavaju, njen potpis nije bio bitan.

Svojim potpisom ja nisam dala konačno odobrenje. To je uradio izvršni odbor i to oba člana izvršnog odbora“, rekla je Janković.

O dodeli spornih kredita Bogićevićevoj kompaniji odlučivao je kreditni odbor Privredne banke Beograd. Članovi odbora mogli su da glasaju pozitivno, negativno ili uslovno pozitivno – odnosno da traže da „Farmakom“ ispuni neki dodatni uslov da bi dobio kredit.

Predsednik izvršnog i kreditnog odbora Miodrag Salai, međutim, danas je objasnio sudu da se kredit odobrava ukoliko postoje tri potpisa – bez obzira da li je neko od članova odbora uz potpis zatražio i neki dodatni uslov.

Najbolji klijent

Miodrag Salai (google +)

Miodrag Salai (foto: google+)

Janković je ispričala i da je predložila da se, zbog kašnjenja u otplati kredita, blokira račun „Farmakoma“. Izvršni odbor banke, međutim, to nije dozvolio.

Upravni i izvršni odbor su doveli klijenta u banku, tretirali ga kao najboljeg i uvek je imao prioritet u odnosu na druge“, rekla je Janković.

Miodrag Salai je ispričao da je povlašćen položaj Bogićevića i njegove firme proizilazio iz činjenice da je on imao naklonost i zaštitu države.

Odgovarajući na pitanja tužioca i sudije Salai je danas rekao da su postojali pritisci da se nastavi saradnja sa „Farmakomom“ uprkos dugovima i da su to očekivali članovi upravnog odbora banke.

Salai je o ovim pritiscima uprave banke i visokih državnih zvaničnika detaljno govorio početkom meseca iznoseći svoju odbranu. Podsetimo, tada je ispričao da je učinio sve da dođe do naplate dugova, ali da je u tome bio sprečen. Rekao je da su tada državni sekretar Ivica Kojić i Siniša Mali, savetnik prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, insistirali da banka nastavi saradnju sa „Farmakomom“ uprkos velikim dugovima.

Mali i Kojić nisu želeli da komentarišu ove navode. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj priči.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem registrovani korisnici mogu pronaći u bazi dokumenata.

Comments are closed.