Bodrožić: Vlast generiše mržnju i stvara nebezbedan ambijent za nezavisne novinare

Bodrožić: Vlast generiše mržnju i stvara nebezbedan ambijent za nezavisne novinare

Foto. KRIK

Nezavisni i profesionalni novinari onemogućeni su da slobodno i bezbedno rade svoj posao, poruka je sa današnje konferencije za medije koja je održana zbog nedavnih napada provladinih medija na KRIK. Predstavnici medijske koalicije zatražili su reakciju institucija i naveli da je ova konferencija početak zajedničke akcije koja podrazumeva proteste, kampanju na društvenim mrežama i svakodnevno alarmiranje domaće i međunarodne javnosti. Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović ocenio je ove napade provladinih tabloida kao najbizarnije do sada ističući da provladini mediji pokušavaju da nas optuže da smo kriminalci.   

Piše: Bojana Jovanović

„Nedavni sinhronizovani napadi državnih funkcionera i tabloidnih medija na redakciju KRIK i pokušaj kriminalizacije novinarki i novinara ovog istraživačkog portala pokazali su da vlast ne samo da nije spremna da učini sve na šta je obavezuju zakoni naše države i prihvaćeni međunarodni ugovori i povelje, već konstantno generiše mržnju i stvara izuzetno nepovoljan i nebezbedan ambijent za nezavisne novinare i medije“, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić .

Bodrožić je istakao da je očekivao da se povodom lažnih i veoma opasnih optužbi na račun KRIK-a oglase državne i nezavisne institucije i uzmu u zaštitu novinare ove redakcije, ali je stigla samo mlaka reakcija nadležnog Ministarstva, ali ne i Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost novinara zbog čega su novinarska i medijska udruženja napustila radnu grupu.

„Posle klevetničke kampanje predstavnika vlasti i provladinih tabloida na novinarke i novinare KRIK-a, a i drugih nezavisnih redakcija, i nakon izostanka reakcije institucija, jasno se vidi da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije popravi“, rekao je Bodrožić i dodao da se apeli i zahtevi da se prestane sa praksom finansijskog iscrpljivanja, difamacije i ugrožavanja bezbednosti nezavisnih novinara u najvećoj meri ignorišu.

„Kampanja protiv KRIK-a je kap koja je prelila času i otud odluka da istupimo iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara“, kazao je Bodrožić. 

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović (foto: KRIK)

Bodrožić je naveo da je ova konferencija početak zajedničke akciju koja podrazumeva proteste, kampanju na društvenim mrežama i svakodnevno alarmiranje domaće i međunarodne javnosti.

„Akcijom ćemo pokazati da smo odlučni da zaštitimo naš profesionalni i fizički integritet i izborimo se za punu slobodu medija i izražavanja.“

On je istakao da predstavnici medijske koalicije koju lini šest udruženja i asocijacija imaju nekoliko zahteva: da se Republičko javno tužilaštvo izjasni da li postoje indicije da su novinari KRIK-a umešani u kriminalne aktivnosti koje su navedene u medijima bliskim vlasti, da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) sprovede kontrolu medijskih sadržaja i da se izjasni u vezi sa korišćenjem nacionalnih frekvencija za širenje dezinformacija o novinarima.

„U Nacionalnom dnevniku Pinka 9. marta je emitovan prilog, koji je potom više puta repriziran, u kojem se KRIK dovodi u vezu sa kriminalnim klanovima i na taj način su prekršeni zakonska i podzakonska akta i dodatno je ugrožena bezbednost cele redakcije KRIK-a, a prilog je poslužio kao osnova sinhronizovane kampanje prorežimskih tabloida, koji do danas traje“, rekao je Bodrožić.

Koalicija traži da kolegijum Narodne skupštine Republike Srbije jasno osudi zloupotrebu skupštinske govornice za napade na novinare, kao i da javni medijski servisi – Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine – u skladu sa medijskim zakonima i Kodeksom novinara izveštavaju o drastičnom urušavanju medijskih sloboda i ugrožavanju bezbednosti novinara.

Dojčinović: Najbrutalniji napadi, optužuju nas da smo kriminalci

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović kazao je da su ovi napadi najbrutalniji jer lažnim navodima da sarađujemo sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom, vođom kriminalno-huliganske grupe i članom kavačkog klana, provladini mediji pokušavaju da nas optuže da smo kriminalci.

„Ovi napadi su najopasniji do sada jer nas direktno svrstavaju u jedan klan koji je godinama u ratu sa drugim i sada nas kao novinare prikazuju da smo deo jedne grupe i direktno nam crtaju mete na čelo.“

Dojčinović je naveo da je razlog za ove napade to što KRIK godinama piše o vezama koje Belivukov klan ima sa samim predstavnicima vlasti – ljudima iz okruženja predsednika Srbije, ljudima iz policije.

„Sada kada vlast hoće da hapsi tu kriminalnu grupu, ona pokušava da izbriše prošlost u kojoj su bili povezani sa kriminalcima i u tom pokušaju im sada smeta to što pišemo, oni preokreću stvarnosti i hoće da prikaže da nisu oni ti koji su povezani sa kriminalcima, već mi“, kazao je Dojčinović.

Dojčinović odgovara novinaru Srpskog telegrafa (foto: KRIK)

„Mi kao novinari praktično nemamo nikakve mehanizme da se zaštitimo, a oni koji nas napadaju imaju svu podršku vlasti – njih podržava predsednik države, imaju sve moguće informacije i dobijaju novac od države“, zaključio je Dojčinović.

Urednik KRIK-a je podsetio i da je ova redakcija godinama pod napadima, praktično od osnivanja. Osim napada prorežimskih medija i predstavnika vlasti, desila su se tri upada u stan ljudi koji rade u KRIK-u i otvorene pretnje, a policija i tužilaštvo nijedan od tih slučajeva nisu rešili.

„BIA nas je pratila, žalili smo se Zaštitniku građana, ni on nije ništa učinio“, naveo je Dojčinović i podsetio da su našu novinarku zaustavile osobe koje su bliske Belivuku jer je fotografisala predsednikovog sina Danila Vučića sa jednim od njih.

Na konferenciji i novinar Srpskog telegrafa

Pitanja nakon konferencije postavio je i novinar Srpskog telegrafa, provladinog tabloida koji učestvuje u medijskom linču KRIK-a.

Na pitanje da li redakcija KRIK-a komunicira sa Dejanom Lazarevićem, advokatom uhapšenog Veljka Belivuka, Dojčinović je odgovorio potvrdno i objasnio da je to normalna novinarska praksa – da se novinar raspituje kod svih koji su umešani u događaj o kojem se izveštava.

„To radimo svaki dan – zovemo i tužilaštvo i policiju i advokate, apsolutno svakoga ko postoji da bismo saznali o istrazi sve“, rekao je Dojčinović. „To je najnormalnija novinarska praksa.” 

Novinar Srpskog Telegrafa je, međutim, konstatovao da je ovim KRIK-a „priznao“ saradnju sa Belivukovom grupom. 

Ova zemena teza koju je napravio novinar Srpskog telegrafa je izazvala nezadovoljstvo okupljenih.

„Ovo je isto pokazatelj da neko radi po zadatku“, rekao je Bodrožić.

Kampanja protiv KRIK-a traje od prošlog utorka, a osim režimskih medija, optužbe su izneli i poslanici.

Napade su osudile brojne domaće i strane nevladine organizacije, novinarska i medijska udruženja, ali i predstavnici institucija Evropske unije i ambasada.

KRIK godinama piše o ekipi Veljka Belivuka i vezama koje su on i njegovi saradnici imali u policiji i politici. Tako, pisali smo o njihovim vezama sa generalnim sekretarom vlade Novakom Nedićem, žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom koji im je bio kontakt ka državnoj sekretarki i nekada jednoj od najbitnijih osoba u policiji Dijani Hrkalović.

Osim toga, otkrili smo da su pojedini članovi grupe obezbeđivali inauguraciju Aleksandra Vučića sa koje su nasilno izbačeni građani i novinari, ali i da su pojedini članovi viđani u društvu njegovog sina Danila – o čemu svedoče i brojene fotografije koje smo objavili. 

Više o svemu tome pročitajte u posebnom tekstu. 

Comments are closed.