BLIC: Kosmajac čitao knjigu o Šariću kad je uhapšen!

BLIC: Kosmajac čitao knjigu o Šariću kad je uhapšen!

Kako Blic saznaje, Dragoslav Kosmajac je, u vreme kada je uhapšen, na radnom stolu imao knjigu Stevana Dojčinovića Šarić – kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu.

Izvor: Blic

Dragoslav Kosmajac i pripadnici njegove grupe uhapšeni su jutros po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu, koje će sprovesti istragu protiv njih, objavljuje Blic na svom portalu.

U akciji policije, navodi ovaj dnevni list, uhapšeno je i sedam saučesnika Dragoslava Kosmajca, četvorica u Sremskoj Mitrovici, a ostali u Beogradu. Krivična dela za koja se terete su od podstrekivanja na izvršenje krivičnih dela do poreske utaje. Kosmajcu i njegovim saučenicima određeno je zadržavanje do 48 sati, kada će ih tužilac saslušati.

Blic navodi i da, sa obzirom na to da su advokati već dva meseca u štrajku, Kosmajcu i ostalima su postavljeni branioci po službenoj dužnosti, koji su odlučili da rade.

Kako Blic saznaje, na radnom stolu Dragoslava Kosmajca, prilikom njegovog hapšenja u kući na Zvezdari, nalazila se knjiga Stevana Dojčinovića Šarić – kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu.

Na snimku MUP-a Srbije, nastalom tokom hapšenja, koji Blic objavljuje, vidi se Dojčinovićeva knjiga otvorena do pola, na stolu koji se, kako se na snimku nazire, nalazi pored Kosmajčevog kreveta.

Stevan Dojčinović, inače, u knjizi o Šariću u dva poglavlja piše i o Dragoslavu Kosmajcu, tako da nije isključeno da je on čitao upravo ova poglavlja kada je uhapšen.

U Beloj knjizi MUP-a Srbije iz 2001. navedeno je da je Kosmajac jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.

Podsećamo da, i pored činjenice da je pre 13 godina pisano o njemu u Beloj knjizi MUP-a, Dragoslav Kosmajac donedavno nije bio poznat široj javnosti. Premijer Aleksandar Vučić ga je tek pre nekoliko meseci pomenuo kao najvećeg narko-dilera u Srbiji, naglasivši kako njega niko ne sme da pomene u javnosti.

Premijer je, međutim, u tekstu Dačić bio upozoren na kontakte Tončeva sa mafijom, još 1. jula 2013. godine mogao da pročita da je Dragoslav Kosmajac jedan od najvećih narko bosova.

Evo kako su o Kosmajcu pisali novinari godinu dana pre nego što ga je premijer Vučić naveo kao jednog od narko bosova:

„Kosmajac je, prema izveštajima policije, sudskim svedočenjima i policijskim izvorima, navodno bio jedan od najvećih krijumčara kokaina u Srbiji i Zapadnoj Evropi, ali novinari nisu mogli pronaći dokaze da je ikada bio uhapšen ili optužen u Srbiji.

Prema Beloj knjizi o organizovanom kriminalu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije iz 2001. godine „Kosmajac je povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu“, ali se bavi i trgovinom heroinom iz Turske, Bugarske i Makedonije u Evropu. On „sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti licima koja neposredno vrše navedene poslove“, navodi se u izveštaju.

Kosmajac je, navodno, angažovao Ljubišu Buhu i Dušana Spasojevića, bivše vođe dve najmoćnije kriminalne grupe u Srbiji – surčinskog i zemunskog klana. Dva bivša člana zemunske bande – Dejan Milenković Bagzi i Aleksandar Simović – svedočili su na sudu da je Kosmajac snabdevao drogom surčinski klan“.

(Citat iz teksta Dačić bio upozoren na kontakte Tončeva sa mafijom)

Comments are closed.