Bivši sudija Vučinić nije počinio disciplinski prekršaj

Bivši sudija Vučinić nije počinio disciplinski prekršaj

Visoki savet sudstva preinačio je odluku o javnoj opomeni koju je izrekao nekadašnjem sudiji Vladimiru Vučiniću zbog disciplinskog prekršaja i odbacio predlog da se protiv njega vodi postupak.

Piše: Bojana Pavlović

„Tako je stavljena tačka na ovaj slučaj time što nije dokazano da sam načinio bilo kakav propust obraćajući se medijima zbog napada i pritisaka na moj rad“, rekao je Vučinić.

Ovakvu odluku Visoki savet sudstva doneo je jednoglasno na sednici sredinom avgusta. Vučinić je, međutim, u međuvremenu, napustio sudstvo i postao advokat.

Javna opomena

Prethodni saziv Visokog saveta sudstva proglasio ga je krivim i izrekao mu javnu opomenu za lakši disciplinski prekršaj jer je davao izjave za medije u vezi sa odlukom koju je kao sudija doneo.

Postupak protiv Vučinića u aprilu 2014. pokrenuo je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović i to nakon što se Vučinić požalio Visokom savetu sudstva da je Stepanović na njega vršio pritisak.

Vučinić je bio sudija Specijalnog suda koji je u decembru 2013. godine privremeno vratio pasoš Miroslavu Miškoviću. Stepanović je tražio od Vučinića da povuče ovu odluku što je on odbio.

Nakon ove odluke, na naslovnim stranama tabloida osvanuli su tekstovi sa optužbama na Vučinićev račun da je „Miškovićev sudija“ i da je pasoš vratio mimo procedure.

Kada se obratio medijima u pokušaju da se odbrani, usledila je pritužba predsednika suda. Stepanović je tražio da se Vučinić proglasi odgovornim za težak disciplinski prekršaj i razreši sa funkcije.

Visoki savet sudstva u junu 2015. proglasio ga je krivim za lakši disciplinski prekršaj i izrekao mu javnu opomenu. Njegova tužba protiv predsednika suda je, međutim, odbačena.

Vučinić je napustio sudstvo, ali je pokrenuo spor pred Upravnim sudom i zatražio da se poništi doneto rešenje i iz njegove biografije obriše javna opomena. Upravni sud uvažio je tužbu i naložio Visokom savetu sudstva ponovno odlučivanje koji je ovaj put rešio da bivši sudija nije kriv.

O pritiscima zbog kojih je napustio sudstvo Vučinić je govorio u intervjuu za KRIK.

Hronologiju slučaja pročitajte ovde.

Comments are closed.