Bivši načelnik beogradskog UKP-a: Ne znam zašto sam smenjen

Bivši načelnik beogradskog UKP-a: Ne znam zašto sam smenjen

Dragan Kecman (foto: Cenzolovka)

Smenjeni načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Dragan Kecman negirao je da je smenjen zbog događaja u Savamali i dodao da je jedini ukazivao na potrebu da se izvrši uviđaj. Kecman je naveo da je slučajeve umesto njega, po nalogu vrha policije, često vodio njegov „nametnuti“ zamenik.

Priredila: Bojana Pavlović

Nezvaničnu informaciju da je smenjen načelnik beogradske kriminalističke policije objavili su juče mediji koji su spekulisali i da je razlog za smenu rušenje u Savamali.

Kecman je u pismu upućenom listu „Politika“ naveo je da su ga ovi netačni navodi naveli da se oglasi i da ne zna zašto je smenjen.

„Nisam učestvovao u slučaju Savamala. Apsurd je da se pojave i najbezazlenije spekulacije u vezi sa tim. Odmah nakon rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u noći 25. aprila, koja je ujedno bila i prva postizborna noć, insistirao sam (jedini ukazivao) na potrebu da se izvrši uviđaj na licu mesta i da se postupi u skladu sa pravnim normama, o čemu postoji pisani trag, službena dokumentacija koju mediji mogu dobiti na uvid. Ne mogu da dozvolim da me predstavnik sindikata policije nazove „kolateralnom štetom”, jer nisam pripadao tamnoj strani struke, pa ne mogu da odgovaram za grehe onih koji su je okaljali.“

Kecman je naveo da je razrešen sa pozicije rešenjem ministra policije i degradiran na drugo radno mesto.

„Što sam duže čitao (rešenje), jasnije sam shvatao da nisam razrešen funkcije zbog nekog svog propusta, krivice, prekoračenja nadležnosti ili loših rezultata, već zbog ,potrebe službe, procesa i organizacije radaʼ, što je isto kao da sam žrtva slučajnosti, prirodne stihije ili dejstva ,više sileʼ“.

On je istakao da je njegov zamenik bez njegove saglasnosti, na osnovu direktive iz vrha MUP-a, često vodio slučajeve.

„Da li sam odgovoran što je moj naslednik, meni nametnuti zamenik, često, mimo moje saglasnosti, a na osnovu direktive iz vrha MUP-a, vodio slučajeve umesto mene? Pitam se za šta je on danas nagrađen, činom mog razrešenja?“ i dodao da se ne oseća odgovornim za tuđe neuspehe i propuste na koje je ukazivao.

Kao član Komisije za istraživanje ubistava novinara Kecman je radio na slučaju ubistva Milana Pantića. U pismu je istakao da mu se čini da nekome smeta što je istraga na korak od rešenje slučaja.

„Da li je moje razrešenje poruka ubicama novinara i građana ove zemlje da sada opet mogu bez ikakvih prepreka i komplikacija da likvidiraju one koji drugačije misle?“

Comments are closed.